26.4 C
București
joi, iulie 25, 2024

Exercițiu militar masiv în Marea Neagră: A început ”Sea Shield 24”. Peste 135 de mijloace tehnice participă la exercițiu

Exercițiul militar multinațional „Sea Shield 24” a debutat luni și va dura două săptămâni. Peste 2.200 de militari din mai multe state și 135 de mijloace tehnice vor participa la operațiuni desfășurate în Marea Neagră, zona costieră și Delta Dunării.

„Sea Shield 24” are ca scop creșterea interoperabilității forțelor maritime participante, consolidarea securității maritime în regiune și combaterea amenințărilor transfrontaliere.

Forţele Navale Române organizează, în perioada 8 – 21 aprilie, exerciţiul multinaţional „Sea Shield 24”, la care vor lua parte 12 state aliate şi partenere, precum Bulgaria, Franţa, Georgia, Grecia, Italia, Marea Britanie, Moldova, Regatul Ţărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Turcia şi Statele Unite ale Americii. 

De asemenea, vor participa şi celelalte categorii de forţe din Armata României, precum şi structuri din sistemul naţional de apărare. 

2.200 de militari şi 135 de mijloace tehnice

“Peste 2.200 de militari şi 135 de mijloace tehnice (27 de nave maritime şi fluviale, 17 aeronave şi 91 de autovehicule şi ambarcaţiuni) se vor antrena în Marea Neagră, în zona costieră, pe fluviu şi în Delta Dunării, pentru misiuni de combatere a activităţilor ilegale pe mare şi fluviu, controlul maritim şi fluvial, căutare şi salvare pe mare, acordarea asistenţei unei nave aflate în dificultate şi asigurarea securităţii la nivelul infrastructurii critice”, au transmis reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale.

Ei au adăugat că exerciţiul multinaţional „Sea Shield 24” este cel mai complex eveniment condus de Forţele Navale Române, prin intermediul Comandamentului Componentei Navale „Viceamiral Ioan Georgescu”, în anul de instrucţie 2024, şi contribuie la promovarea iniţiativelor şi intereselor României în plan regional şi internaţional, precum şi la creşterea nivelului de interoperabilitate dintre forţele participante. 

“Totodată, se urmăreşte optimizarea efortului interinstituţional şi sincronizarea ciclurilor de planificare la nivelul Forţelor Navale, în cooperare cu celelalte categorii de forţe.

Prima ediţie a Exerciţiului multinaţional „Sea Shield” a avut loc în anul 2015, scenariile acestuia fiind adaptate continuu pentru a răspunde, rapid şi eficient, la întregul spectru de ameninţări la adresa securităţii şi stabilităţii regionale”, au mai precizat reprezentanţii MApN. 

Ceremonia de deschidere a exerciţiului se va desfăşura în data de 8 aprilie, între orele 08.50 – 10.00, în portul Constanţa, la Terminalul Pasageri.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.