12.6 C
București
luni, aprilie 22, 2024

Expert chinez: Beijingul ar putea ataca Taiwanul până în 2024, aducând „război în Occident”

Proeminentul specialist chinez Kyle Bass a declarat marți pentru CNBC că este de părere că președintele chinez Xi Jinping este hotărât să „aducă războiul în Occident”, invadând Taiwanul probabil înainte de sfârșitul anului 2024.

Bass, care este fondator și director de investiții la firma americană de investiții Hayman Capital Management, a spus că Occidentul – și în special Wall Street – este prea preocupat de aparenta neviabilitate economică a unui astfel de atac.

Dar, la fel ca președintele rus Vladimir Putin – al cărui război din Ucraina i-a izolat țara de Occident – ​​Xi nu este preocupat doar de potențialele consecințe economice, a spus Bass.

„Dacă asculți ce spune [Xi], el crede că va ajunge să recâștige Taiwanul prin forță până la sfârșitul anului viitor”, a spus Bass pentru „Street Signs”.

”Trebuie să începem să ascultăm literalmente ce spune omul”

„Nouă de pe Wall Street ne place să credem că nu va face niciodată asta, pentru că nu are sens economic. Trebuie să încetăm să mai gândim în acest fel și să începem să ascultăm literalmente ce spune omul”, a spus el.

Partidul Comunist Chinez nu a răspuns imediat solicitării CNBC de a comenta declarațiile lui Bass. Cu toate acestea, a spus anterior că problema cu Taiwanul este o chestiune internă.

Președintele Chinei, când și-a confirmat cel de-al treilea mandat în martie, a citat necesitatea de a „promova dezvoltarea pașnică a relațiilor cu Taiwan”, dar a subliniat că țara sa ar trebui să se opună „forțelor externe” și mișcărilor pro-independență.

Taiwanul se auto-guvernează de la sfârșitul războiului civil din 1949, dar Beijingul vede insula ca parte a teritoriului său.

Disputa asupra Taiwanului este un punct fierbinte global, majoritatea statelor din Occident considerând-o o națiune autonomă. Beijingul, între timp, a cerut „reunificarea” cu Taiwanul, anul trecut descriind statutul său într-o carte albă ca o parte „inalterabilă” a Chinei.

Ministerul de Externe al Chinei a mai spus în aprilie că Taiwanul este o problemă a „suveranității și securității” chinezești și a avertizat împotriva interferențelor străine.

Bass a spus că Xi este acum „concentrat pe redobândirea” Taiwanului.

„O puteți auzi în toate discursurile sale din 2017”, a adăugat Bass, referindu-se la anul în care Xi și-a consolidat puterea cu un al doilea mandat în funcție și a anunțat începutul „a unei noi ere”.

“Xi Jinping nu este concentrat pe economie. Economia este un fel de mijloc pentru a-și atinge scopul, foarte asemănător lui Putin”, a spus Bass, adăugând că, dacă lui Putin i-ar fi păsat de economie, Rusia nu ar fi invadat niciodată Ucraina.

Fiind a doua cea mai mare economie a lumii, contribuțiile Chinei la relațiile internaționale și piețele globale sunt recunoscute pe scară largă ca depășind cu mult pe cele ale Rusiei, ceea ce determină o atenție sporită în ceea ce privește problema sensibilă a Taiwanului.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.