19 C
București
duminică, iunie 16, 2024

Experții polonezi confirmă că racheta care a lovit Polonia în noiembrie 2022 și a ucis doi oameni a fost ucraineană

Experţii polonezi au confirmat că racheta care a ucis două persoane într-o instalaţie de cereale din sudul Poloniei în noiembrie a fost trasă de Ucraina, a informat cotidianul Rzeczpospolita, citând surse, conform Reuters.

Explozia rachetei din Polonia, membră a NATO, a alimentat temerile că războiul din Ucraina ar putea evolua într-un conflict mai larg prin declanșarea clauzei de apărare reciprocă a alianței, dar la acea vreme Varșovia și NATO au declarat că racheta ar putea fi un proiectil ucrainean rătăcit.

Surse informate în legătură cu ancheta au declarat pentru Rzeczpospolita că Polonia a stabilit că racheta aterizată în satul Przewodow a fost o rachetă S-300 5-W-55 de apărare aeriană trasă dinspre teritoriul ucrainean.

„Această rachetă are o rază de 75 până la 90 de kilometri”, a menţionat o sursă pentru ziarul citat, adăugând că „la momentul respectiv poziţiile ruse se aflau într-un punct de unde nicio rachetă rusească nu putea să ajungă la Przewodow”.

Ucraina a negat că o rachetă a sa a aterizat în Polonia.

Rzeczpospolita a mai relatat că partea ucraineană nu a pus niciun material la dispoziţia anchetatorilor polonezi.

Lukasz Lapczynski, purtător de cuvânt al procuraturii poloneze, a declarat pentru ziar că procurorul general a primit opinia experţilor, dar nu îi dezvăluie conţinutul întrucât acesta este confidenţial.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.