16.4 C
București
sâmbătă, iunie 15, 2024

Explozii la Crevedia. Datele preliminare ale anchetei: Doi şoferi transferau GPL dintr-o cisternă în alta când a apărut focul

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Alex Florenţa, a prezentat datele preliminare a anchetei de la stația de GPL din Crevedia.

Sursa citată a declarat că unul dintre şoferii autocisternelor aflate la staţia de la Crevedia avea o defecţiune la maşină şi a decis să transfere GPL-ul care îl transporta în altă cisternă, care era parcată în curtea punctului de lucru.

La un moment dat însă, în condiţii încă neelucidate complet, sub una dintre cisterne a apărut foc, moment în care angajaţii au încercat să oprească traficul rutier şi să stingă incendiul.

Alex Florenţa a precizat, duminică, într-o conferinţă de presă, că societatea are 25 de puncte de lucru, iar pentru punctul de lucru de la Crevedia nu avea autorizaţie de securitate la incendiu, iar acest punct era folosit ca parcare.

”Societatea la al cărei punct de lucru s-au petrecut evenimentele de aseară e o societate având ca obiect de activitate comercializarea de bunuri dintre care şi apartură pentru Gaz Lichefiat şi figurează cu 25 de puncte de lucru în întreaga ţară”, spune procurorul general.

Autorizație de securitate la incendiu valabilă până în data de 30 iulie 2020

”Aceeaşi societate a avut autorizaţie de securitate la incendiu până în data de 30 iulie 2020, dată la care această autorizaţie nu a mai fost prelungită, iar ca urmare societatea a declarat formal închiderea punctului de lucru în localitate. Această măsură a fost luată la acel moment de constatarea unor nereguli la punctul de lucru al societăţii (…) După închiderea punctului de lucru, curtea aferentă a fost declarată de către societate ca reprezentând exclusiv o zonă de parcare a autocisternelor societăţii care veneau din cursă pentru a schimba şoferii, precum şi pentru a permite unora dintre şoferi să înnopteze”, a precizat Florenţa.

Transferau GPL chiar dacă nu aveau autorizație

Procurorul general a mai precizat că: ”Din investigaţiile derulate până în prezent se desprind o serie de indicii privind faptul că în incinta punctului de lucru al societăţii se obişnuia în anumite situaţii ca angajaţii societăţii să efectueze, şi după închiderea punctului de lucru pentru neregulile constatate anterior, diferite operaţiuni de transfer de GPL dintr-o cisternă în alta sau în alte dispozitive. Pe data de 26 august, în clădirea din curtea fostului punct de lucru erau cazaţi, în acel moment, 4 angajaţi ai societăţii, angajaţi de origine nepaleză”.

Motivul transferului de GPL de la o cisterna la alta: ”o roată blocată”

În dimineaţa zilei de sâmbătă, administratorul spaţiului de la Crevedia, când s-a prezentat la serviciu, a observat în curte două cisterne fără cap de livrare. Ulterior, au sosit aici şi alte cisterne.

În jurul orei 8.30, un angajat al societăţii, care se ocupă în general de administrarea spaţiului respectiv se prezintă la punctul de lucru din Crevedia unde găseşte parcate 2 cisterne goale, fără cap de livrare.

În intervalul 12-14 au sosit din cursa de livrare alte două autocisterne care au fost parcate pe marginea şoselei în diferite poziţii din apropiere.

În jurul orei 18 a apărut o a treia autocisternă, încărcată cu gaz, care a fost parcată în curte, lângă cele două cisterne goale existente acolo.

Şoferul i-a explicat angajatului de la punctul de lucru că avea o problemă la maşină, justificând faptul că avea o roată blocată, motiv pentru care ar fi intenţionat să transfere gazul din acea cisternă, într-una din cisternele goale aflate în incinta punctului de lucru, sens în care a cerut să discute cu şoferul respectivei autocisterne care se afla în clădirea de birouri.

Cei doi şoferi se întâlnesc, se cunoşteau, fiind angajaţi ai societăţii şi iniţiază transferul de gaz dintr-o cisternă în cealaltă, montând în acest scop un furtun de livrare. În condiţii care nu sunt încă bine elucidate, pentru că cercetarea la faţa locului nu este încă finalizată, sub cisterna care a alimentat, încărcat gazul, a apărut o sursă de foc”, a dezvăluit procurorul general.

Angajații stației de GPL au încercat să stingă incendiul

Alex Florenţa a precizat, de asemenea, că angajaţii au încercat să stingă incendiul şi să oprească circulaţia rutieră, după apariţia flăcărilor.

”Angajatul punctului de lucru remarcă acest aspect şi a intrat în clădirea de birouri pentru a le cere celor 4 angajaţi nepalezi să iasă afară.

Ulterior le cere să meargă cu el în stradă, încercând să oprească traficul care se desfăşura în proximitate, temându-se de un eventual incident major, în timp ce cei doi şoferi ai autocisternelor rămân lângă autovehicule, încercând să stingă focul.

La scurt timp după ce ies în stradă, în tentativa de oprire a autoturismelor, are loc prima explozie despre care martorii oculari spun că a împins flăcările până în stradă şi care a produs primele victime.

În interval de circa o oră încep să îşi facă apariţia la faţa locului dferite echipaje de poliţie, mai multe echipaje de pompieri şi încep să securizeze zona. Ulterior are loc a doua explozie, o explozie mult mai puternică decât prima şi care duce la numărul mai mare de victime şi la avarierea unor imobile”, a mai spus Florenţa.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.