19 C
București
duminică, iunie 16, 2024

Flacăra olimpică va fi purtată de o fostă membră a mişcării de rezistenţă franceză împotriva nazismului la 102 ani

Melanie Berger-Volle, o centenară care a supraviețuit Holocaustului și a luptat în Rezistența franceză, va purta flacăra olimpică.

Gestul ei simbolic este un testament al puterii spiritului uman, al perseverenței și al prieteniei dintre popoare.

„Femeia din umbră” în timpul ocupaţiei Franţei de către Germania nazistă în al Doilea Război Mondial a fost aleasă de departamentul Loire şi de primăria din Saint-Etienne pentru a fi unul din purtătorii torţei olimpice în această etapă, pe 22 iunie, înaintea Jocurilor Olimpice (26 iulie-11 august) şi Paralimpice (28 august-8 septembrie) de la Paris, scrie AFP.

Deşi greutatea torţei o nelinişteşte puţin, ea nu şi-a pus problema să refuze această ocazie: „Întotdeauna am iubit sportul”, a explicat femeia care îşi menţine vivacitatea şi care, până cu puţin timp în urmă, practica o oră de marş zilnic.

Bunică a gimnastei Emilie Volle, care a participat la Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996, ea va fi un simbol pentru femei, care „s-au luptat pentru a face sport la fel ca bărbaţii”.

„Idealul meu a fost mereu să unesc lumea, iar Olimpiadele sunt un moment formidabil pentru a face cunoştinţă cu alţi oameni”.

Născută în Austria în 1921 dintr-o familie de evrei, Melanie Berger a început să militeze într-un grup de extremă stânga. După anexarea Austriei de către Germania nazistă în 1938, ea a părăsit ţara, a trecut în Belgia şi a venit în Franţa, la Paris în 1939.

Când Franţa a intrat în război, toţi austriecii au fost percepuţi drept inamici şi autorităţile i-au îmbarcat în trenuri ducându-i în lagăre de concentrare. Ea a devenit ulterior un membru al rezistenţei împotriva Reich-ului.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.