18.1 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Fostul ”Rege Cripto”, Sam Bankman-Fried, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru fraudă

Sam Bankman-Fried, fostul cripto-king miliardar care a fost acuzat anul trecut pentru fraudă și spălare de bani, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, scrie BBC.

UPDATE – 25 de ani de închisoare pentru Sam Bankman-Fried

Un judecător federal l-a condamnat joi pe Sam Bankman-Fried la 25 de ani de închisoare pentru rolul său principal într-unul dintre cele mai mari scandaluri financiare din istoria Americii.

Judecătorul Lewis Kaplan din Districtul de Sud din New York a pronunțat sentința la aproape cinci luni după ce un juriu l-a găsit vinovat pe Bankman-Fried, în vârstă de 32 de ani, pentru orchestrarea unei fraude masive centrată pe imperiul său cripto.

Bankman-Fried risca până la 110 ani de închisoare.

Știrea inițială

Este sigur că tânărul de 32 de ani va merge la închisoare; ceea ce nu se știe este pentru cât timp.

Momentul a reînviat dezbaterea despre amploarea infracțiunilor sale – și ce pedeapsă ar putea fi potrivită.

Echipa sa de avocați a cerut clemență, dar procurorii cer de la 40 la 50 de ani de închisoare.

Ei spun că o astfel de condamnare este justificată pentru cineva care a mințit investitorii și băncile și a furat miliarde din depozitele clienților bursei sale cripto, FTX, aflată în faliment.

Echipa sa de apărare a propus cinci până la 6,5 ani, acuzând guvernul că adoptă „o viziune medievală a pedepsei”, insistând asupra unui termen scurt după gratii pentru un infractor non-violent, care se află la prima abatere.

Întrebarea a generat sute de pagini de scrisori de la foști clienți FTX, familie, prieteni ai părinților săi – chiar și străini – care încearcă să-l influențeze pe judecătorul Lewis Kaplan, informează sursa citată.

„Nu a arătat nicio remușcare, așa că de ce ar arăta vreun judecător vreo milă?” a declarat Sunil Kavuri, un investitor britanic care deținea în FTX 2 milioane de dolari atunci când aceasta s-a prăbușit și una dintre persoanele care mobilizează foștii clienți pentru a-și împărtăși experiența cu instanța.

De la miliardar la zero

Prăbușirea FTX în 2022 a fost o cădere uluitoare pentru Bankman-Fried, care devenise un miliardar și o celebritate de afaceri care promova firma, o platformă pe care oamenii o puteau utiliza pentru a depune și a tranzacționa cripto.

A atras milioane de clienți, înainte ca zvonurile despre problemele financiare să declanșeze isterie a retragerilor.

În noiembrie 2023, un juriu american a constatat că Bankman-Fried a furat miliarde de dolari de la clienții FTX înainte de prăbușire pentru a cumpăra proprietăți, a face donații politice și a folosi bani pentru alte investiții.

Mulți dintre acești clienți par acum pregătiți să recupereze sume semnificative, conform unui plan care este dezvoltat în cazul separat de faliment.

Conform acestei propuneri, foștii clienți puteau primi bani în funcție de valoarea deținerii lor la momentul prăbușirii bursei.

În dosarele de judecată, apărarea lui Bankman-Fried, care este de așteptat să facă apel la condamnarea sa, a susținut că o astfel de recuperare justifică o pedeapsă mai ușoară.

Ei au spus că a dovedit că „bani au fost întotdeauna disponibili”, ceea ce „ar fi imposibil dacă activele [FTX] ar fi dispărut în buzunarele personale ale lui Sam”.

Dar planul de rambursare i-a revoltat pe mulți foști clienți, deoarece vor rata revenirea cripto care a avut loc de atunci.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.