26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

Găgăuzia amenință cu independența: Lidera regiunii avertizează Chișinăul în cazul unirii cu România

Evghenia Guțul, lidera regiunii autonome Găgăuzia din Republica Moldova, a stârnit îngrijorare vineri prin declarația sa privind o posibilă declarare de independență.

Afirmația sa vine ca o reacție la speculațiile legate de unirea Republicii Moldova cu România.

Guțul a subliniat că Găgăuzia, cu populația sa majoritară de etnie rusă, nu va accepta o unire cu România, considerând-o o amenințare la adresa identității și autonomiei sale.

„‘Dacă actualele autorităţi moldoveneşti optează pentru unificare (cu România), regiunea autonomă Găgăuzia nu va rămâne tăcută (…) Orice iniţiativă de unificare va presupune demararea imediată a procedurii de separare a Găgăuziei şi revenirea la republica independentă Găgăuzia”, a scris Guţul pe Telegram, conform EFE.

Ea a reacţionat astfel la un mesaj al prim-ministrului român Marcel Ciolacu transmis cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România.

În acest mesaj, Ciolacu a calificat Ziua Unirii Basarabiei cu România drept „o sărbătoare de suflet a românilor de pe ambele maluri ale Prutului (…) în care marcăm actul istoric de la 27 martie 1918, prin care se împlinea voinţa românilor basarabeni de a reveni la patria mamă după un veac de ocupaţie ţaristă”.

Guţul a criticat declaraţia premierului român, afirmând că acesta „uită că în ţara noastră trăiesc şi moldoveni, ruşi, găgăuzi, bulgari şi alte zeci de naţionalităţi”.

„Pentru marea majoritate a locuitorilor ţării noastre există o singură patrie, Moldova. Este casa noastră comună, în care reuşim să stabilim relaţii interetnice armonioase şi concordie civilă”, a adăugat ea.

”Ancora independenţei Moldovei”

Başcana Găgăuziei a subliniat că această regiune autonomă respectă România şi cultura română şi doreşte să dezvolte relaţii economice şi culturale strânse cu această ţară, dar în schimb se aşteaptă la „respectul corespunzător pentru statul moldovenesc şi pentru statutul juridic special al Găgăuziei”.

„Nu degeaba Găgăuzia este numită ancora independenţei Moldovei. Suntem adevăraţi patrioţi ai Moldovei şi vom continua să-i apărăm suveranitatea”, a conchis ea.

Prorusa Guţul, fostă membră a partidului prorus Şor, interzis în Republica Moldova, a obţinut 52,34% din voturi în turul doi al alegerilor pentru funcţia de başcan, adică şeful executiv al regiunii Găgăuzia, desfăşurate anul trecut.

Găgăuzii, de origine turcică şi de credinţă ortodoxă, vorbesc în mare parte rusă şi se opun unei posibile integrări cu România vecină, opţiune pe care o consideră suficientă pentru a-şi declara independenţa, notează EFE. 

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.