12.6 C
București
duminică, aprilie 21, 2024

Hidroelectrica ar putea atrage și mai mulți investitori. Acțiunile au crescut cu aproximativ 5% din iulie

  • Compania de hidroenergie depășește indicele BET
  • Investitorii urmăresc primele câștiguri ale Hidroelectrica la sfârșitul acestei luni

 

Se așteaptă ca Hidroelectrica SA să atragă mai mulți investitori în următoarele săptămâni.

Se pare că ponderea companiei hidroenergetice în principalul indice al României (BET) urmează să crească după oferta publică inițială de referință, potrivit administratorilor de fonduri, scrie Bloomberg.

Acțiunile la Hidroelectrica au crescut cu aproximativ 5% de când fondul de investiții Fondul Proprietatea SA a majorat total 9,3 miliarde lei (2,1 miliarde de dolari) prin listarea tuturor participațiilor sale în companie în iulie, depășind indicele BET al Bucureștiului în perioada respectivă. Rămâne cea mai mare IPO din Europa a anului.

Deși acest lucru face ca Hidroelectrica să fie al doilea IPO european cu cele mai bune performanțe în 2023, este în urma unității Thyssenkrupp AG , Nucera. (n.r. ThyssenKrupp este un concern industrial german cu 188.000 de angajați. Principalele produse ale companiei sunt oțelul, nave maritime, lifturi, etc.)

„Rămân pozitiv în privința perspectivelor companiei și situația actuală poate fi o oportunitate de a adăuga mai multe acțiuni”, a declarat Michal Semotan , manager de portofoliu la J&T Investicni Spolecnost AS cu sediul în Praga. „Ar putea fi puțin dezamăgitor faptul că acțiunile se tranzacționează acum în jurul valorii de 110 RON/acțiune și nu câștigă mai mult, ținând cont de abonamentul ridicat la IPO”.

Acțiunile Hidroelectrica s-au tranzacționat vineri la aproximativ 109,50 lei românești la București, oferind companiei o valoare de piață de 49,3 miliarde lei. Hidroelectrica are a patra cea mai mare pondere în indicele BET.

Pe termen scurt, investitorii urmăresc reperele Hidroelectrica, inclusiv primul raport trimestrial al câștigurilor din 16 august, care ar putea alimenta absorbția acțiunilor și ar putea declanșa o acoperire mai largă a analiştilor. 

„Cred că este destul de probabil ca dividendele primite de la Fondul Proprietatea să fie reinvestite în Hidro, așa că probabil că ar trebui să fie un alt avans pentru acțiuni”, a declarat Mihai Bratfalean, manager de portofoliu de acțiuni la filiala de pensii din România a Aegon.

IPO-ul Hidroelectrica a fost suprasubscris, iar compania a atras investitori parțial din cauza cererii crescute de producători de energie regenerabilă în portofolii. Cazul său de investiții ar putea primi un impuls suplimentar din cauza creșterii prețurilor la electricitate în următoarele cinci până la șase luni, a spus Bratfalean.

„Evoluțiile viitoare, cum ar fi prețurile mai mari la energie electrică, creșterea din cauza prețurilor mai mari la gaze, sunt factori exogeni care ar trebui să împingă prețul aproape de 120 de lei”, a spus el. „Dar acestea sunt doar speculații, evident.”

Observatorii pieței sunt cu ochii pe potențiale riscuri pentru companie, cum ar fi noi taxe de la statul român, care deține 80% din Hidroelectrica, pentru a ajuta la abordarea deficitului bugetar al țării.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.