8.4 C
București
marți, aprilie 23, 2024

Institutul Geologic al SUA: Vulcanul Kilauea din Hawaii a erupt pentru a treia oară în acest an | Video

Vulcanul Kilauea din Hawaii a început să erupă duminică după-amiază, curgerile de lavă fiind în prezent limitate la zona craterului, a anunţat Institutul Geologic al SUA (USGS), potrivit Reuters.

Imaginile surprinse de o cameră web arată fisuri la baza craterului vulcanului care generează fluxuri de lavă la suprafaţa fundului craterului.

Agenţia de gestionare a situaţiilor de urgenţă din Hawaii a scris pe X, platforma de socializare cunoscută anterior sub numele de Twitter, că erupţia „nu reprezintă o ameninţare de lavă pentru comunităţi”, deşi particulele şi gazele vulcanice pot crea probleme respiratorii pentru persoanele expuse.

Erupţia a fost precedată de o perioadă de seismicitate puternică şi de „ridicarea rapidă” a vârfului, potrivit USGS. Agenţia a ridicat codul de culoare pentru aviaţie al Kilauea de la portocaliu la roşu, în timp ce evaluează erupţia, iar alerta vulcanică a trecut de la supraveghere la avertizare.

Situat într-o zonă închisă a Parcului Naţional al Vulcanilor din Hawaii, Kilauea este unul dintre cei mai activi vulcani din lume. În 2019, o serie de cutremure şi o erupţie majoră la Kilauea au dus la distrugerea a sute de case şi afaceri.

Vulcanul a mai erupt în lunile ianuarie şi iunie ale acestui an.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.