16.4 C
București
sâmbătă, iunie 15, 2024

Interviu spumos cu premierul Ungariei. Orbán: „Un al Treilea Război Mondial bate la uşă. Soluția: Sunați-l înapoi pe Trump”

În timpul vizitei recente a lui Tucker Carlson la Budapesta, unde a ținut un discurs în care și-a cerut scuze pentru comportamentul „dezgustător” al ambasadorului SUA în Ungaria, fostul prezentator Fox News s-a întâlnit cu premierul ungar Viktor Orbán.

Orbán – cel mai longeviv prim-ministru al Ungariei – știe câteva lucruri despre Rusia și Ucraina, iar jurnalistul Tucker Carlson l-a întrebe – ce anume se întâmplă în Ucraina chiar acum.

„Nu este doar o neînțelegere, este o minciună”, începe Orban, întrebat despre faptul că presa americană continuă să susțină că „Ucraina câștigă” războiul.

El sugerează că administrația Biden înțelege greșit Rusia, iar încercarea de a-l îndepărta pe Putin ar putea duce la o instabilitate periculoasă.

„Să-i înțelegi pe ruși este un lucru dificil, mai ales dacă ai un ocean între tine și Rusia”.

Orbán subliniază că conversațiile politice occidentale se concentrează adesea pe libertate, în timp ce conversațiile rusești se concentrează pe menținerea unită a țării și avertizează împotriva implicațiilor periculoase ale strategiei SUA, în special pentru țări precum Ungaria care sunt geografic mai aproape de conflict.

„Nu-i înțelege greșit pe ruși. Ei nu se vor sătura de Putin și nu-l vor da afară, haide, este o glumă, să fim serioși”.

El o critică pe vicepreședintele Kamala Harris pentru că a sugerat că Ucraina ar putea adera la NATO, declarând că este o propunere nerealistă care ar escalada tensiunile.

În schimb, premierul ungar îndeamnă o nouă arhitectură de securitate care să respecte suveranitatea Ucrainei, dar să nu includă apartenența la NATO. 

Ești îngrijorat că vei fi zdrobit de SUA?

Carlson l-a întrebat pe Orbán: „Ești îngrijorat că vei fi zdrobit de SUA?”

„Este periculos”, răspunde premierul maghiar, recunoscând că „nu sunt politicianul favorit al liberalilor, dar nimeni nu este perfect”.

Dar, adaugă că nu-i pasă pentru că există valori mai importante necesare pentru a susține o societate civilă:

„Există anumite lucruri care sunt mai importante decât mine decât ego-ul meu: familia, națiunea, Dumnezeu”.

„A fi ungur înseamnă a fi foarte mândru de asta. Iubim națiunea, iubim țara și suntem mândri de ea. Nu este foarte mult gândirea mainstream, gândirea politică a unei societăți occidentale.

Dar în Ungaria, suntem încă foarte patrioți și creștini și dedicați acestor valori. Nu de la un nivel ideologic, ci pe stradă în fiecare zi”.

Abordarea maghiară este simplă, explică el, „Washingtonul este departe, Rusia și Ucraina sunt aproape ”, menționând că deciziile luate în SUA pot avea impact imediat asupra națiunii sale.

„Este periculos este răspunsul meu. Așa că nu ar trebui să neglijăm importanța acestui fapt și atunci când Statele Unite și această administrație nu te plac, sau te consideră un inamic sau o persoană care are o cale diferită, este periculos în politica internațională.”

”Nu putem învinge rușii”

Reflectând la poziția NATO în războiul din Ucraina, Orbán exclamă:

„Aceasta este o strategie proastă, trebuie să o oprim”, adăugând că „nu putem învinge [rușii], nu le vom ucide liderul, ei nu vor renunța niciodată, vor investi mai mult”.

„Ceea ce va conta în sfârșit sunt cizmele pe pământ, iar rușii sunt mult mai puternici”.

Orban îl laudă pe fostul președinte al SUA Trump

Orbán face apoi cea mai mare greșeală în rândul liderilor globali, îl laudă pe fostul președinte al SUA Trump:

„Sună-l înapoi pe Trump. Asta e singura cale de ieșire. Sună-l înapoi pe Trump”, a spus Orbán.

„Pentru că știi, poți să-l critici din mai multe motive. Am inteles toata discuția. Dar cea mai bună politică externă din ultimele decenii i-a aparținut. El nu a inițiat niciun nou război. S-a tratat frumos cu nord-coreenii și cu Rusia, chiar și cu chinezii. Știi, el a emis o politică care a fost cea mai bună pentru Orientul Mijlociu, Acordurile Abraham. Deci a avut o politică externă foarte bună.”

„Este [Trump] criticat pentru că nu este suficient de educat pentru a înțelege politica externă. Nu este cazul”, a spus Orbán lui Carlson.

Avertismentul lui Orbán

„Este un moment foarte periculos acum”, conchide el, adăugând că ar trebui să fie evident pentru toată lumea că „al treilea război mondial ne bate la ușă”.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.