33.9 C
București
luni, iulie 22, 2024

Kievul ar putea pierde sprijinul militar din partea unui alt aliat cheie, după Polonia

În timp ce Kievul se gândește la un răspuns pentru declarația Poloniei care a anunțat că va înceta furnizarea de arme, există temeri tot mai mari că Ucraina ar putea pierde sprijinul militar de la un alt aliat cheie, scrie Sky News.

Fostul prim-ministru populist al Slovaciei, Robert Fico, pare favorit pentru a câștiga alegerile naționale de săptămâna viitoare – ceea ce ar putea anunța o schimbare majoră în relația sa cu vecinul său din est.

El a promis în timpul unui miting politic săptămâna trecută că va opri furnizarea de arme către Kiev dacă va triumfa la vot.

„Suntem o țară pașnică”, a spus el susținătorilor.

„Nu vom trimite nici măcar un cartuș în Ucraina”.

Până acum, Bratislava a furnizat arme și a oferit un sprijin politic puternic Kievului în cadrul Uniunii Europene și NATO.

Dar Fico a spus: „Vor trebui să se așeze oricum și să găsească un acord. Rusia nu va părăsi niciodată Crimeea, nu va părăsi niciodată teritoriile pe care le controlează”.

Fico nu are garanția că va câștiga, niciun partid nu are tendința de a-și asigura o majoritate, iar perspectivele formării unui guvern de coaliție sunt considerate dificile.

Diplomații și oficialii occidentali de la Kiev spun, de asemenea, că o țară mică precum Slovacia nu poate sfida politica UE și NATO.

Noul candidat al Slovaciei critică sancțiunile împotriva Moscovei

Populistul în vârstă de 59 de ani a criticat sancțiunile împotriva Rusiei, cerând o apropiere de Moscova după încheierea războiului.

Făcând ecou retoricii respinse pe scară largă și repetate în mod regulat de la Moscova, el a spus anterior că războiul „a început în 2014, când naziștii și fasciștii ucraineni au început să ucidă cetățeni ruși în Donbas și Luhansk”.

Mai mulți diplomați occidentali spun că comentariile sale au provocat îngrijorare semnificativă în rândul aliaților Slovaciei.

„Trupe ruse la granița voastră și o relație fracturată cu aliații tăi, asta vrei?” unul au spus diplomații pentru Reuters.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.