12.6 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Kremlinul, după ce a fost acuzat de asasinarea lui Prigojin: ”Este o minciună absolută, să așteptăm ancheta”

Kremlinul dezminte vineri orice responsabilitate în moartea şefului grupării paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin, miercuri, şi denunţă acuzaţii în acest sens o minciună absolută, scrie AFP.

”Este o minciună absolută. Această problematică (a prăbuşirii avionului) trebuie abordată pe baza faptelor”, răspunde un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, întrebat despre insinuări ale unor lideri din Occident potrivit cărora Kremlinul a ordonat asasinarea patronului acestei miliţii private.

”În prezent, în jurul catastrofei aeriene şi a morţilor tragice ale pasagerilor, mai ales a lui Evgheni Prigojin, există multe speculaţii şi ştim bine în ce sens se speculează în Occident, declară el.

Potrivit lui Dmitri Peskov, o anchetă îşi urmează cursul, iar Vladimir Putin însuşi a anunţat joi că ”aşteaptă rezultatele” acesteia, subliniază el.

Putin a salutat moartea unui om ”telentat”

Preşedintele rus, care îl considera pe Evgheni Prigojin drept un trădător după rebeliunea armată a Wagner de la 23-24 iunie, a salutat joi seara, după 24 de ore de tăcere, memoria unui om ”talentat”, care a făcut însă ”greşeli grave în viaţa sa”.

Pentru moment, moartea şefului Wagner rămâne presupusă – deoarece expertize genetice în vederea identificării oficiale a cadavrelor victimelor sunt în curs.

Anchetatorii nu au spus nimic despe pistele pe care le examinează şi nu au evocat nici teza unui accident şi nici a unei bombe, unei rachete de tip sol-aer sau a unei erori de pilotaj.

Avionul privat care-l transporta pe Prigojin şi garda sa apropiată s-a prăbuşit miercuri seara, la nord-vest de Moscova, conducând imediat la apariţia unor suspiciuni ale unui asasinat orchestrat la vârful puterii ruse.

La Washington, Paris, Berlin sau Kiev, oficiali de rang înalt au dat de înţeles că suspiciunile lor vizează în mod direct Kremlinul.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.