12.4 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Marea Britanie va găzdui primul summit din lume privind siguranţa AI, acasă la cei care au decodificat aparatul ”Enigma”

Guvernul Marii Britanii va găzdui primul summit din lume privind siguranța inteligenței artificiale în Bletchley Park, acasă la cercetătorii care au spart codul care aparatului ”Enigma” punând capăt celui de-al Doilea Război Mondial, scrie CNBC.

Reprezentanții Guvernul au declarat într-un comunicat de presă de joi că va găzdui întâlnirea – care va convoca guverne internaționale, firme de AI și experți în cercetare – pentru a discuta despre „dezvoltarea și utilizarea în siguranță a tehnologiei AI de frontieră”.

Evenimentul va avea loc pe 1 şi 2 noiembrie, a spus guvernul britanic, şi ”va lua în considerare riscurile AI, în special la frontiera dezvoltării, şi va discuta despre modul în care acestea pot fi atenuate prin acţiuni coordonate la nivel internaţional”.

”Pentru a îmbrăţişa pe deplin oportunităţile extraordinare ale inteligenţei artificiale, trebuie să ne asumăm şi să abordăm riscurile pentru a ne asigura că aceasta se dezvoltă în siguranţă în anii următori. Cu puterea combinată a partenerilor noştri internaţionali, a industriei înfloritoare de AI şi a comunităţii academice de experţi, putem asigura acţiunea internaţională rapidă de care avem nevoie pentru dezvoltarea sigură şi responsabilă a IA în întreaga lume”, a declarat joi premierul britanic Rishi Sunak.

Companiile de top vor fi prezente

Nu este încă clar care companii, guverne sau cercetători vor participa la eveniment.

Pionierii cursei AI sunt în principal marile companii de tehnologie din SUA, cum ar fi Microsoft, un susţinător proeminent al creatorului ChatGPT, OpenAI, Google, care deţine chatbot generativ AI Bard, şi Meta, care este responsabilă pentru modelul de limbaj mare open-source Llama.

Regatul Unit găzduieşte mai multe companii de top implicate în cercetarea, dezvoltarea şi producţia comercială de AI, inclusiv DeepMind, laboratorul de AI din Regatul Unit şi Synthesia, o platformă media digitală care le permite utilizatorilor să creeze videoclipuri generate de AI.

Casa spărgătorilor codului Enigma

Renumita clădire Bletchley Park a fost casa celor care, în Al Doilea Război Mondial, au contribuit în 1941 la spargerea Codului Enigma, folosit de guvernul german pentru a direcţiona operaţiunile sol-aer pe frontul de est.

Operaţiunea, condusă de matematicianul, informaticianul şi criptograful englez Alan Turing, a reuşit să decripteze mesajele privind strategia militară germană.

Turing este considerat pe scară largă a fi părintele informaticii teoretice şi AI.

Sectorul tehnologic din Regatul Unit a avut probleme în ultimul timp, în urma scăderii investiţiilor de capital de risc.

Capitalul total care circulă în industria tehnologică din Regatul Unit a scăzut cu 57% în prima jumătate a anului 2023, la 7,4 miliarde de dolari, potrivit datelor companiei de capital de risc Atomico.

Marea Britanie s-a orientat ca lider în tehnologie la nivel global, lansând iniţiative pentru a îmbrăţişa inovaţia, cum ar fi monedele digitale, blockchainul şi aşa-numitul ”Web3”.

AI este cea mai recentă tehnologie pe care ţara o vizează şi în care încearcă să stabilească standarde globale.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.