26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

Mic dejun pentru doar 40 de cenți. Apetitul redus al consumatorilor a dat naştere unui război al preţurilor în China

La restaurantele Nanchengxiang din Beijing, clienții se răsfață cu un mic dejun tip bufet cu trei tipuri de terci de orez, supă și lapte – toate la prețul de 3 yuani (0,40 dolari), scrie Reuters.

„În timpul pandemiei au apărut multe opțiuni bune și ieftine. Nu toate durează. Însă sunt tot timpul noi reduceri, trebuie doar să le găseşti”, spune Gao Yi, un pensionar în vârstă de 71 de ani care împarte micul dejun împreună cu nepotul său în unul dintre cele 160 de restaurante ale lanţului Nanchengxiang din capitala Chinei.

Apetitul redus al consumatorilor a dat naştere unui război al preţurilor între lanţurile de restaurante cu preţuri accesibile din China, care potrivit analiştilor ar putea să pună presiune asupra micilor firme care se chinuie să ţină pasul cu reducerile oferite de marii jucători.

În plus, aşa cum a dovedit-o Japonia în anii 90, dacă deflaţia se prelungeşte poate afecta creşterea economică.

„Este nevoie de oferte bune pentru ca clienţii să îţi treacă pragul aşa că este o presiune foarte mare asupra firmelor să găsească marje de profit”, spune Ben Cavender, director la firma de cercetare China Market Research Group din Shanghai.

Spre deosebire de occidentali, chinezii au fost lăsaţi să se descurce singuri din punct de vedere financiar în timpul pandemiei, sprijinul guvernamental fiind direcţionat în principal spre companiile din sectorul manufacturier. Odată cu ridicarea restricţiilor nu a avut loc o explozie a consumului aşa cum se aşteptau unii economişti.

În contextul în care salariile şi pensiile nu se modifică iar piaţa muncii este extrem de incertă, apetitul pentru cheltuieli este limitat iar într-o economie care abia creşte, încrederea este la un nivel redus.

„Strategiile de reduceri, oferirea consumatorilor mai multă valoare pentru aceiaşi bani, se potrivesc cu situaţia economică actuală” spune Zhu Danpeng, analist la Guangdong Provincial Food Safety Promotion Alliance.

Joi, restaurantul Nanchengxiang din zona centrală a capitalei chineze era plin şi a fost aşa în fiecare dimineaţă de la introducerea ofertei de mic dejun pentru trei yuani, în luna mai, potrivit personalului din restaurant.

Xishaoye, o franciză de burgeri din Beijing, a lansat o campanie de promovare a unor oferte, personalul precizând că la unele produse preţurile au fost reduse până la 10 yuani. La rândul său, Yum China, operatorul KFC din China, încearcă să atragă clienţii cu un meniu compus din burger, snack şi o băutură, care costă 19,9 yuani. „Traficul a revenit dar cheltuielile pe persoană au scăzut. În mintea noastră pandemia pare ceva care s-a întâmplat cu mult timp în urmă. În realitate nu este aşa. Oamenii au nevoie de timp să se obişnuiască”, spune Joey Wat, directorul general de la Yum China.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.