25.4 C
București
duminică, mai 26, 2024

Mii de zboruri către și dinspre Europa sunt afectate de un presupus bruiaj rusesc. Ryanair și Wizz Air au raportat interferențe

Zborurile în și dinspre Marea Britanie se numără printre miile care au fost afectate de presupusa blocare rusă a sistemelor GPS.

Peste 2.300 de zboruri Ryanair au raportat incidente de interferență GPS începând cu luna august a anului trecut, potrivit unui raport, precum și aproape 1.400 la Wizz Air, 82 la British Airways și patru la easyJet, scrie The Guardian.

Aproximativ 46.000 de aeronave în total au înregistrat probleme cu GPS-ul peste Marea Baltică în aceeași perioadă de timp, a raportat The Sun, pe baza analizei jurnalelor de zbor ale site-ul GPSJAM.org.

Cele mai multe raportări au venit din Europa de Est

Cele mai multe dintre problemele GPS raportate pe site au fost în Europa de Est, la granița cu Rusia.

GPS-ul bazat pe satelit face parte din sistemul de navigație al unei aeronave, iar interferența poate reprezenta un risc pentru siguranță.

Guvernul Marii Britanii a confirmat în martie că un avion al RAF care îl transporta pe secretarul apărării, Grant Shapps, a avut semnalul GPS blocat în timp ce zbura în apropierea exclavei baltice ruse Kaliningrad, în timp ce se întorcea în Marea Britanie din Polonia.

Deși Downing Street a spus că mișcarea nu a amenințat siguranța aeronavei, o sursă din apărare a descris-o ca fiind „iresponsabilă”.

Asociația Internațională a Transportului Aerian și Agenția UE pentru Siguranța Aviației (Easa) au organizat un summit în ianuarie pentru a discuta despre bruiaj și „spoofing” GPS sau trimiterea de semnale false, Easa raportând o creștere bruscă a numărului de atacuri.

În timp ce Easa a spus că combaterea amenințării este o prioritate, Autoritatea Aviației Civile din Marea Britanie a minimizat riscul și a spus că bruiajul este adesea asociat cu activități militare, dar nu înseamnă că avioanele comerciale sunt vizate direct.

Glenn Bradley, șeful operațiunilor de zbor la CAA, a declarat: „Aviația este una dintre cele mai sigure forme de călătorie cu avionul și există mai multe protocoale de siguranță în vigoare pentru a proteja sistemele de navigație de pe aeronavele comerciale.

„Blocarea GPS-ului nu are un impact direct asupra navigației unei aeronave și, deși este o problemă cunoscută, aceasta nu înseamnă că o aeronavă a fost blocată în mod deliberat.”

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.