35.7 C
București
duminică, iulie 14, 2024

Ministrul apărării al Ucrainei urmează să fie înlocuit. Zelenski crede că sunt necesare „noi abordări”. Cine este înlocuitorul

Volodimir Zelenski a anunțat că îl va înlocui pe ministrul apărării – marcând cea mai mare schimbare politică din Ucraina de la începutul invaziei Rusiei în februarie 2022, scrie Sky News.

În discursul său video de noapte către națiune, președintele ucrainean a spus că îl va demite pe ministrul apărării Oleksii Reznikov și va cere parlamentului săptămâna aceasta să-l înlocuiască cu Rustem Umerov, șeful principalului fond de privatizare al țării.

Reznikov este ministru al Apărării din noiembrie 2021 și a ajutat la obținerea de miliarde de dolari în ajutoare militare occidentale pentru a întreține efortul de război, dar ministerul pe care îl conduce a fost vizat de mai multe acuzații de corupție, pe care le-a descris drept calomnii.

Umerov, un fost politician în vârstă de 41 de ani, de origine tătară din Crimeea, se află la cârma Fondului Proprietății de Stat al Ucrainei din septembrie 2022 și a fost implicat activ în negocieri delicate din timpul războiului, inclusiv în cele legate de acordul cu cereale la Marea Neagră.

Zelenski vrea să schimbe cursul războiului

„Este clar că președintele Zelenski încearcă să inverseze cursul războiului – veți auzi de la unii oficiali occidentali – că nu merge deosebit de bine”, spune corespondentul Sky News în relații internaționale.

„Cum se încadrează demiterea lui Reznikov în asta? Vom vedea o schimbare completă în modul în care aceștia lucrează?

Au fost scandaluri semnificative de corupție, nu există nicio acuzație împotriva lui Reznikov, dar, desigur, el este omul responsabil și s-a cerut demiterea lui în repetate rânduri”.

Decizia vine pe fondul unei represiuni împotriva corupției în Ucraina, pe care Zelenski a dorit să o sublinieze.

Kievul a solicitat aderarea la Uniunea Europeană, iar publicul a devenit extrem de sensibil la corupție, pe măsură ce războiul pare fără sfârșit.

„Cred că ministerul are nevoie de noi abordări și alte formate de interacțiune atât cu armata, cât și cu societatea în ansamblu”, a spus Zelenski.

Alimente la prețuri umflate

În Ucraina, ministerul lui Reznikov a fost acuzat că achiziționează alimente la prețuri umflate.

Schimbarea politică are loc în momentul în care două persoane au fost internate la spital după un baraj cu drone rusești împotriva infrastructurii portuare din regiunea Ucrainei Odesa, au spus oficialii.

Cine este viitorul ministru al apărării al Ucrainei, Rustem Umerov?

Umerov, în vârstă de 41 de ani, este membru al partidului de opoziție Holos și deține funcția de șef al Fondului Proprietății de Stat al Ucrainei din septembrie 2022. 

El a jucat un rol semnificativ în diferite eforturi umanitare, inclusiv schimbul de prizonieri de război, deținuți politici, copii și civili, precum și evacuarea civililor din zonele ocupate. 

Umerov a fost, de asemenea, un membru cheie al delegației ucrainene angajate în negocieri cu Rusia privind acordul de cereale susținut de ONU.

El este șef adjunct al delegației permanente la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, reprezentând Poporului Tătar din Crimeea. 

Din decembrie 2020, Umerov și-a asumat rolul de copreședinție a inițiativei diplomatice a Crimeei.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.