18.1 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Misterele Polului Sud al Lunii. De ce se grăbesc SUA, China și Rusia să exploreze acest loc?

Enigmaticul Pol Sud al Lunii este un loc în care niciun obiect creat de om nu a mai ajuns până acum. 

Totuși, săptămâna trecută, micul rover Pragyaan a alunecat pe o rampă de pe nava sa-mamă, Vikram din India, și a început să exploreze regiunea din jurul Polului Sud al Lunii, scrie BBC.

Nava spațială fără echipaj este un pionier – prima care a aterizat în peisajul polar lunar rece, presărat de cratere. În timp ce misiunile Apollo din anii 1960 și 70 au aterizat în principal în apropierea ecuatorului Lunii,  Chandrayaan-3 din India a aterizat cu succes la aproximativ 600 km de polul sud lunar.

Misiunea Indiei este începutul unui nou val de activitate în această parte enigmatică a suprafeței lunare, unde în cele din urmă vor pune și oamenii piciorul în următorul deceniu, informează BBC.

„Este pur și simplu incredibil că se întâmplă acest lucru”, spune Simeon Barber, un om de știință planetar la The Open University din Marea Britanie.

Alături de India și Rusia, atât SUA, cât și China au pus ochii pe Polul Sud al Lunii. Acolo speră să investigheze unele dintre cele mai interesante mistere ale Lunii.

Ce este la Polul Sud al Lunii?

Deja Chandrayaan-3 și  roverul său de mărimea unei valize  au trimis înapoi câteva indicii fascinante despre mediul ciudat în care se află. Călătorind cu aproximativ  1 cm în fiecare secundă pe suprafața prăfuită, roverul Pragyaan s-a îndepărtat deja câțiva metri de nava sa-mamă.

Roverul a dezvăluit o scădere curios de bruscă a temperaturii sub suprafață. La suprafață a măsurat  o temperatură de aproximativ 50C, dar la doar 80mm sub aceasta, a scăzut la -10C – o diferență de temperatură care i-a  „surprins” pe oamenii de știință.

Echipamentele de analiză chimică de la bord au indicat, de asemenea, prezența sulfului, aluminiului, fierului calciu, titanului, manganului, cromului și oxigenului în solul lunar.

Ambele descoperiri timpurii sugerează de ce oamenii de știință sunt dornici să exploreze regiunea polară de sud a Lunii.

Axa superficială de rotație a Lunii, 1,5 grade comparativ cu 23,5 grade a Pământului, înseamnă că unele cratere de la polii săi nu văd niciodată lumina soarelui. 

Împreună cu temperaturile scăzute din aceste locații, oamenii de știință cred că acest lucru a dus la o abundență de gheață, o mare parte din apă, care este fie amestecată în sol, fie expusă la suprafață. 

Există speranțe că gheața ar putea fi folosită atât ca resursă pentru astronauți, cât și ca trambulină pentru viitoare descoperiri științifice. 

„Este o locație unică”, spune Saumitra Mukherjee, profesor de geologie la Universitatea Jawaharlal Nehru din New Delhi, India. „Disponibilitatea apei este foarte importantă”.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.