12.4 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Navalnîi le cere rușilor să voteze la alegerile din septembrie „pentru orice candidat cu excepția celor de la putere”

Alexei Navalnîi, principalul opozant a lui Vladimir Putin le-a cerut susținătorilor și alegătorilor din opoziție să participe la alegerile din Rusia din septembrie 2023 și să voteze pentru „orice candidat” cu excepţia celor ai puterii, scrie Meduza.

„Trebuie să votăm”, a scris pe site-ul său cel mai cunoscut opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani.

„Alegeţi un candidat care nu este membru al Rusiei Unite, sunt destui candidaţi buni”, a adăugat el, cu referire la partidul aflat la putere.

Ruşii urmează să aleagă primarul Moscovei şi diferiţi guvernatori regionali, în timpul unui scrutin considerat de opoziţie ca fiind organizat pentru a servi partidul puterii.

Deja aflat în spatele gratiilor, Navalnîi a fost condamnat la începutul lui august la 19 ani de închisoare pentru „extremism”. Opozantul spune că doreşte ca ruşii „să-i păstreze obişnuinţa de a se duce la vot”, pentru că „mai devreme sau mai târziu alegeri libere vor avea loc” în Rusia.

Navalnîi consideră de asemenea necesar „să fie susţinuţi oamenii care vor să candideze” şi „să menţină în viaţă ceea ce rămâne din procedeele” pentru observarea scrutinelor.

Nivel ridicat de fraudă

Cu toate acestea, Navalnîi a avertizat că se aşteaptă la un nivel ridicat de fraudă. El consideră alegerile pentru primarul capitalei drept „viciate” şi „neavând niciun sens”.

Realegerea primarului aflat la sfârşit de mandat Serghei Sobianin este considerată o simplă formalitate.

În a 18-a lună de la declanşarea ofensivei împotriva Ucrainei, Rusia se confruntă cu un val de represiune ce vizează atât opozanţii de anvergură, cât şi miile de ruşi care au criticat ofensiva.

Vineri, un tribunal rus l-a plasat pe copreşedintele grupului independent pentru monitorizarea alegerilor „Golos”, Grigori Melkonianţ, în detenţie provizorie, pentru cel puţin două luni.

Condamnat de trei ori, Aleksei Navalnîi a fost vizat de justiţia rusă şi înainte de conflictul din Ucraina, însă soarta sa s-a agravat de atunci.

Aleksei Navalnîi a fost arestat când a revenit din Germania, la începutul lui 2021, după ce supravieţuise la limită unei otrăviri pe care el o impută serviciilor de securitate ruse, care ar fi acţionat la ordinul Kremlinului.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.