35.7 C
București
duminică, iulie 14, 2024

Noi măsuri fiscale, asumate de Guvern: Se elimină posturi de conducere la stat, crește impozitul pentru microîntreprinderi

Ministerul Finanţelor a publicat marţi Proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.

Actul normativ prevede:

  • o simplificare a impozitului pe cifra de afaceri i
  • impozit suplimentar de 1% pentru instituţiile de credit
  • eliminarea unor facilităţi pentru angajaţii din IT şi construcţii
  • reducerea numărului total de funcţii de conducere, condiţionează acordarea voucherelor de vacanţă de nivelul salariului, limitează nivelul sporurilor

Astfel, pentru microîntreprinderi rămân cotele de impozitare de 1% și 3%, dar se elimină, față de proiectele apărute anterior în presă, prevederea că dacă o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 60.000 euro și o rată a rentabilității de peste 30%, ar trebui să treacă la impozit pe profit.

  • impozit de 1% pentru micro cu afaceri până la 300.000 lei (60.000 euro)
  • impozit 3% pentru micro cu afaceri între 300.000 lei (60.000 euro) și 2,5 milioane lei (500.000 euro).

Totodată, va scădea de la 500.000 de euro la 60.000 de euro pragul de încadrare în categoria microîntreprinderilor. Pentru microîntreprinderi proiectul de lege prevede două cote de impozitare, de 1% şi 3%, în funcţie de veniturile realizate şi natura activităţilor desfăşurate.

Pentru cei care realizează venituri activităţi de creare de programe pentru calculator sau din construcţii vor fi restrânse facilităţile fiscale.

Proiectul conţine şi măsuri pentru reducerea cheltuielilor instituţiilor şi autorităţilor publice.

Printre acestea se numără diminuarea cu cel puţin 25% a funcţiilor de demnitate publică de secretar de stat, consilier de stat/subsecretar de stat/vicepreşedinte şi a funcţiilor de demnitate publică asimilate acestora, desfiinţarea posturilor vacante, desfiinţarea funcţiei de şef birou şi diminuarea ponderii funcţiilor publice de conducere în totalul funcţiilor la nivel ordonator principal de credite de la 12% la 8%. 

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.