18.1 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Nu vă îmbolnăviți în Grecia. Insulele sunt pline de turiști, dar lipsa medicilor a dus la moartea a cel puțin nouă persoane

Insulele idilice ale Greciei sunt pline de turiști, dar sistemul lor medical este la pământ, scrie Politico.

Moartea unei adolescente însărcinată și a copilului ei nenăscut sunt doar două din cel puțin nouă decese care ar fi putut fi prevenite în Grecia în această vară din cauza penuriei cronice de personal de ambulanță și de asistență medicală, chiar înainte ca țara să fie asediată de incendii de vegetație.

Unele spitale din insulă nu au medici generaliști permanenți, bazându-se în întregime pe un ciclu de acoperire pe termen scurt, completat de personal de pe continent, ademenit de stimulente în numerar. Și serviciile de ambulanță sunt într-o stare și mai proastă. Pe multe insule din Ciclade și Dodecanez, doar o ambulanță este disponibilă 24 de ore pe zi. 

Această problemă nu doar pe insule; în Atena funcționează în jur de 50 de ambulanțe, în loc de cele 85 până la 90 de care sunt necesare.

„Trebuie să reproiectăm serviciul de ambulanță de la zero, deoarece există lacune uriașe în toată țara”, a declarat Giorgos Mathiopoulos, președintele serviciului grec de ambulanță de urgență (EKAV), pentru POLITICO.

Marea majoritate a centrelor de asistență medicală din micile insule din Marea Egee se luptă să facă față, deoarece numărul limitat de medici trebuie să fie de gardă în fiecare zi.

„Am trimis mai mulți salvatori (de îngrijire a sănătății) din restul țării în insule pentru a acoperi nevoile sezoniere”, a spus Mathiopoulos.

„Colegii noștri sunt nevoiți să-și reducă vacanțele de vară pentru asta, dar acestea sunt, evident, doar soluții improvizate”.

Remediere de urgență

În iunie, o femeie de 63 de ani de pe insula Kos a murit în spatele unui camion, în timp ce era transferată la spitalul, în timp ce singura ambulanță a insulei era ocupată, răspunzând la o altă urgență.

Unsprezece persoane sunt obligate să opereze o singură ambulanță 24/7. Kos, o insulă cu 40.000 de rezidenți permanenți, care găzduiește peste 1 milion de turiști în timpul verii, are trei ambulanțe noi, dar poate opera doar una, întrucât are doar 10 paramedici, doi dintre ei pensionându-se anul trecut.

La câteva zile după acest incident, o tânără de 19 ani, însărcinată în opt luni, a murit într-o suburbie a Atenei, în timp ce aștepta de peste cinci ore o ambulanță și făcuse aproximativ 20 de apeluri la salvatori. Și copilul ei nenăscut a murit.

De atunci, au fost dezvăluite încă cel puțin șase cazuri de persoane care au murit în toată țara din cauza lipsei transportului medical.

Pe insula Lesbos, o femeie de 78 de ani și-a pierdut cunoștința în timp ce înota. Paramedicii au sosit două ore mai târziu la fața locului, doar pentru a descoperi că inima i s-a oprit.

Răspunzând criticilor din ce în ce mai mari după aceste decese care puteau fi prevenite, guvernul a desfășurat pompieri, personal militar și șoferi autorităților locale pentru a ajuta cu lipsa de personal în zonele turistice.

EKAV și medicii protestează împotriva deciziei, numind-o „căutare neștiințifică de soluții rapide”.

Aceștia susțin că desfășurarea personalului neinstruit în situații de urgență s-ar putea dovedi a fi periculoasă pentru pacienții care au nevoie de tratament la locul incidentului.

Parlamentul grec a adoptat amendamentul pentru desfășurarea de urgență a pompierilor și a personalului militar pe 27 iulie, în timp ce pompierii se luptau cu incendiile grave care ardeau în Grecia, care s-au extins chiar și într-un depozit militar.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.