12.4 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Olanda oferă Ucrainei o flotă de F-16 la 9 ani după ce soldații lui Putin au doborât zborul MH17, ucigând 196 de olandezi

În urmă cu nouă ani, a avut loc o ceremonie solemnă la baza aeriană Eindhoven din Olanda, scrie Insider.

Evenimentul a marcat sosirea primelor cadavre ale victimelor zborului MH17, care a fost doborât deasupra teritoriului controlat de separatiştii ruşi, ucigând toţi cei 298 de pasageri, inclusiv 196 de cetăţeni olandezi.

Zborul Malaysia Airlines Amsterdam – Kuala Lumpur a fost doborât de către împuterniciți loiali președintelui rus Vladimir Putin în 2014, care capturase regiunea Donbas din Ucraina – astăzi punctul celor mai dure bătălii ale invaziei Rusiei din 2022. 

Într-adevăr, în februarie, procurorii de la Haga au declarat că au găsit „indicii concrete” că Putin a aprobat utilizarea sistemului rusesc de rachete BUK pentru a doborî avionul.

La aceeași bază aeriană, pe 20 august, prim-ministrul olandez Mark Rutte a confirmat că țara va trimite până la 42 de avioane de luptă F-16 în Ucraina, după anunțul SUA de aprobare a transferul, a informat Reuters, în ceea ce a fost probabil un semn simbolic pentru tragedia din 2014.

Incidentul MH17 și transferul avioanelor F-16

„Cred că guvernul nostru a făcut această legătură foarte clar. Pentru că l-au găzduit pe Zelenski pe același aerodrom unde au fost aduse cadavrele pasagerilor MH17 când au fost aduse înapoi în Țările de Jos”, Chris Colijn, expert în războiul din Ucraina pentru publicația RTL.Colijn a spus că tragedia i-a ajutat și pe olandezii să contextualizeze războiul Rusiei împotriva Ucrainei. 

„În 2022, când a început războiul, aș spune că oameni au realizat cu adevărat că Rusia este aceeași țară care a doborât acest avion din cer și este aceeași țară care a invadat acum Ucraina”, a spus el.

„Țările de Jos vor face tot posibilul pentru a se asigura că se face dreptate pentru Ucraina”

Țările de Jos au susținut în mod deschis Ucrainei în războiul său împotriva Rusiei, în timp ce Rutte a mai făcut o posibilă legătură cu zborul MH17, spunând într-o declarație despre conflict: „De la doborârea zborului MH17, noi, în Țările de Jos, știm că dreptatea nu vine automat.”

„Țările de Jos vor face tot posibilul pentru a se asigura că se face dreptate pentru Ucraina, oricât de mult va dura și oricât de dificil ar fi”, a adăugat premierul olandez. Dar, în timp ce livrarea avioanelor F-16 poate părea simbolică, Colijn a spus că a fost în mare măsură o mișcare pragmatică.

Ministerul olandez al Apărării plănuiește de mult să renunțe treptat la flota de F-16 vechi, pe care vrea să o înlocuiască cu F-35 .

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.