19 C
București
duminică, iunie 16, 2024

Pierderea globală a pădurilor rămâne ridicată, în ciuda progreselor recente – Raport World Resources Institute

În ciuda progreselor majore în protejarea unor vaste suprafețe de pădure tropicală, lumea nu a reușit anul trecut să încetinească semnificativ ritmul distrugerii pădurilor la nivel mondial, potrivit unui raport publicat joi.

Incendiile record din Canada și extinderea agriculturii în alte părți au compensat câștigurile mari în protecția pădurilor în Brazilia și Columbia, arată raportul, citat de New York Times.

Sondajul anual realizat de World Resources Institute, o organizație de cercetare, a constatat că lumea a pierdut 3,7 milioane de hectare de pădure tropicală în 2023, echivalent cu o suprafață aproape de dimensiunea Elveției, cu aproximativ 9% mai puțin decât anul precedent.

Însă îmbunătățirea nu a reușit să pună lumea pe traiectoria opririi pierderilor de păduri până în 2030, un angajament luat de 145 de națiuni în cadrul discuțiilor globale privind clima de la Glasgow în 2021 și reafirmat de toate țările anul trecut.

„Liderii globali au transmis un mesaj incontestabil că pădurile sunt esențiale pentru atingerea obiectivelor climatice globale”, a spus Rod Taylor, directorul global pentru păduri la World Resources Institute.

Dar, a adăugat el, „suntem departe de drum și mergem în direcția greșită”.Incendiile imense din Canada anul trecut au distrus o suprafață atât de mare de păduri, aproape de trei ori mai mult decât în ​​oricare alt an, încât au transformat ceea ce ar fi fost o scădere cu 4% a pierderii globale de păduri într-o creștere de 24% față de anul trecut.

Raportul se concentrează pe tropice

Raportul se concentrează pe tropice, deoarece defrișările și incendiile sunt cauzate în mare parte de activitatea umană și pot crea consecințe de durată.

Pădurile umede ale țărilor tropicale dețin un sfert din tot carbonul stocat pe uscat și găzduiesc o mare parte de specii de animale și plante, făcând protecția lor esențială atât pentru a reduce schimbările climatice, cât și pentru a preveni pierderea biodiversității.

Cercetătorii de la World Resources Institute, care lucrează în colaborare cu Universitatea din Maryland, au documentat pierderea copacilor în întreaga lume din cauza defrișărilor, incendiilor și altor cauze.

Distrugerea de anul trecut a dus la 2,4 gigatone de emisii de dioxid de carbon, ceea ce este aproximativ echivalent cu jumătate din ceea ce produce în fiecare an arderea combustibililor fosili în Statele Unite.

Totuși, rezultatele de anul trecut au arătat că progresul este posibil atunci când protecția pădurilor devine o prioritate pentru liderii mondiali.

O schimbare recentă a conducerii în Brazilia și Columbia, care dețin împreună aproape o treime din pădurile tropicale ale lumii, a produs o scădere abruptă a ratelor de defrișare în cele două țări.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.