12.4 C
București
joi, aprilie 25, 2024

”Plătesc prețul libertații în Ucraina”. Povestea mai puțin știută a soldaților ucraineni care au rămas orbi în timpul luptei

De-a lungul unei străzi pline de viață dintr-un oraș din vestul Ucrainei, Denis Abdulin face primii pași de când a fost grav rănit și orbit în timp ce lupta cu trupele invadatoare rusești în urmă cu mai bine de un an, scrie AP.

Fostul soldat în vârstă de 34 de ani, purtând ochelari negri și ținând un baston alb de mobilitate, pășește pe o porțiune mai aglomerată de trotuar. Mișcările lui sunt tensionate. El blochează accidental calea unei femei care se apropie de un bancomat pentru a retrage numerar.

La fel ca mulți alți pietoni, ea răspunde cu un zâmbet plin de compasiune și se dă cu grație deoparte. Treptat, Abdulin parcurge 600 de metri, ghidat de un antrenor care merge înaintea lui cu o brățară din clopoței mici de metal.

Alți cinci veterani militari ucraineni au trecut prin provocări similare în timp ce participau la o tabără de reabilitare pentru foști soldați care și-au pierdut vederea în luptă. Peste câteva săptămâni, bărbații aveau să învețe să meargă prin orașul Rivne, să își pregătească singuri mesele și să folosească transportul public în timp ce călătoresc singuri.

Sarcinile zilnice pe care le îndepliniu anterior fără să se gândească acum necesită concentrare, forță și dăruire.

„Plătesc prețul libertații în Ucraina”

”Plătesc prețul libertații în Ucraina”, a spus Abdulin, care a petrecut luni de zile întins pe un pat de spital.

Războiul lansat de Rusia în Ucraina la 24 februarie 2022 a ucis zeci de mii de luptători de ambele părți. Nenumărați alții, atât militari ucraineni, cât și civili care au luat armele pentru a-și apăra țara, au fost mutilați sau au suferit alte răni care le-au remodelat ireversibil viața.

În prezent, nu există statistici despre câți membri ai serviciului și-au pierdut vederea din cauza rănilor grave suferite în război, potrivit Olesia Perepechenko, director executiv al Modern Sight. Dar cererea pentru program este în creștere pe măsură ce războiul se apropie de un an și jumătate.

Pe parcursul mai multor săptămâni, veteranii, însoțiți de familiile lor, locuiesc într-un centru de reabilitare în afara orașului Rivne. Majoritatea își primesc primele bastoane aici, fac primele plimbări prin mediile urbane și naturale fără asistență și învață să opereze programe bazate pe sunet pentru utilizarea telefoanelor mobile și a computerelor.

„Scopul nostru nu este să-i recalificăm, să nu-i schimbăm, ci pur și simplu să le oferim șansa de a deveni independenți și de a se baza pe ei înșiși”, a spus Perepechenko, care este ea însăși oarbă.

Abdulin s-a alăturat voluntar în armată când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape 18 luni. Finalizarea mersului de 600 de metri a marcat o nouă fază în recuperarea sa în urma rănilor suferite de la o mină care s-a detonat la câțiva metri în spatele lui în Sieverodontesk, un oraș din estul Ucrainei ocupat acum de ruși.

„Mi s-a părut că o flacără mi-a zburat din ochi”, a spus el despre acea zi din mai 2022. „Mi-am dat seama imediat că mi-am pierdut ochii”.

„Desigur, mă așteptam la toate, dar devenind orb, nici nu mi-am putut imagina”, a continuat Abdulin. 

„M-am gândit că aș putea pierde un braț sau un picior. Nici măcar nu m-am gândit că voi deveni orb. Prin urmare, la început, a fost foarte greu”.

 

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.