26.4 C
București
joi, iulie 25, 2024

Poate summit-ul de pace din Elveția să forțeze Rusia să oprească războiul? De ce a refuzat China să participe? Răspunde expertul RAND

Stațiunea elvețiană Bürgenstock de lângă Lucerna va găzdui un summit pentru pace organizat de Ucraina în perioada 15-16 iunie.

Potrivit serviciului ucrainean Radio Liberty, la întâlnire vor lua parte 78 de țări și organizații. 

În același timp, China, Brazilia, Arabia Saudită și alte câteva țări au refuzat să participe la summit, iar Rusia nu a fost invitată la acesta.

Potrivit președintelui Volodimir Zelenski, printre altele, participanții vor discuta despre schimbul de prizonieri de război conform formulei „toți pentru toți”, precum și despre problemele securității nucleare și alimentare.

Samuel Charap, cercetător senior la Centrul RAND, explică de ce Kremlinul este îngrijorat de summitul elvețian, ce indică refuzul Chinei de a participa la acesta și dacă inițiativa Ucrainei înseamnă disponibilitatea sa de a conduce negocieri de pace cu Federația Rusă.

RAND Corporation este o organizație de tip think tank care a fost fondată cu scopul inițial de a efectua cercetare și analiză pentru forțele armate ale Statelor Unite

Ce semnificație are acest summit pentru războiul ruso-ucrainean?

— Cel mai probabil, conferința nu va afecta direct cursul ostilităților. Nu trebuie privit ca [un simptom care prezice] sfârșitul războiului, ci ca o continuare a eforturilor de a construi o coaliție – extinderea cercului de țări care simpatizează și sprijină Ucraina dincolo de Occident. Scopul conferinței este de a convinge țările așa-numitului „Sud global” să adopte o poziție pro-ucraineană la nivel diplomatic. 

Acesta poate fi principalul rezultat al summit-ului, deși organizatorii din Elveția se pare că au obiective mult mai ambițioase. [Ei ar dori] ca evenimentul nu doar să proclame principii greu de argumentat (care nu afectează în niciun fel comportamentul părților), dar și ca această întâlnire să fie un pas către un proces de reglementare pașnică. Cu toate acestea, este imposibil să numim acest lucru un „summit al păcii”. 

Organizarea unei astfel de conferințe înseamnă că Ucraina este pregătită pentru negocieri de pace? 

– Nu, dimpotrivă. Volodimir Zelenski spune că nu este pregătit să negocieze cu Rusia. El dorește ca cererile pentru o reglementare pașnică care va fi prezentată Rusiei să fie mai întâi convenite de comunitatea internațională. Negocierile de pace care exclud una dintre părțile în conflict sunt ciudate. Acest summit și negocierile de pace sunt lucruri diferite și ar trebui privite din perspective diferite.

Știm cum arată negocierile de pace: atunci când părțile în conflict stau la aceeași masă. Am văzut asta în  Belarus și Turcia la începutul războiului. Ce se va întâmpla în Elveția este ceva diferit. 

Rusia nu a fost invitată la summit: guvernul elvețian a raportat că este gata să trimită o invitație

– „Conferința pune Rusia într-o poziție incomodă, îi creează tensiune, o obligă să reacționeze cumva, să se apere, să își caute scuze, să se apere diplomatic.

Spre surprinderea mea, conducerea rusă este îngrijorată de acest eveniment. Dacă aș fi ei, probabil l-aș ignora. Dar se pare că o discută public aproape în fiecare zi – și fără un motiv anume. Vladimir Putin , Serghei Lavrov și  Dmitri Peskov vorbesc constant despre asta. 

China a refuzat să participe la conferință : cu formularea că va sprijini doar un summit în care ambele părți în conflict să fie reprezentate.

„Dacă vedem acest eveniment ca pe o oportunitate pentru Ucraina de a-și lărgi coaliția de sprijin și de a atrage țări cheie, China ar fi premiul principal”.

Pe de altă parte, chiar dacă reprezentanții chinezi ar fi prezenți la conferință, nimic din politica Chinei nu s-ar schimba fundamental (deși aceasta ar fi o lovitură diplomatică pentru Rusia).

Presiunea asupra ambelor țări ar crește foarte mult, China ar fi într-o poziție incomodă. Cum să nu susținem principiile securității nucleare și alimentare? După cum spunem în SUA, este ca și cum ai fi împotriva baseball-ului și a plăcintei cu mere. 

Este posibil să vedem într-o asemenea poziție a Chinei sprijin deschis pentru Rusia în război? 

— Acesta este mai degrabă un refuz de a sprijini Ucraina și Occidentul în contextul războiului. China nu vrea să facă parte dintr-o mare coaliție împotriva Rusiei, acest lucru este în contradicție cu politica strategică a conducerii chineze. China nu va fi de acord cu acest lucru. 

Dacă puneți China înaintea unei alegeri [ultime], aceasta va alege Rusia.

Dar asta nu înseamnă că sprijină războiul și aprobă complet toate acțiunile rusești. China și Rusia nu se așteaptă la un sprijin necondiționat unul de la celălalt.

Ei se privesc unul pe celălalt ca pe niște parteneri egali care pot avea propriile opinii asupra unor astfel de probleme. Dar atâta timp cât au un inamic comun – Statele Unite – orice altceva este secundar.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.