12.4 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Polonia avertizează Ucraina: „Nu formați o alianță strânsă cu Germania. Vor încerca să ajungă la o înțelegere cu rușii”

Premierul polonez a avertizat Ucraina să nu formeze o alianță strânsă cu Germania, deoarece relațiile dintre cele două țări sunt încordate, scrie Sky News.

Mateusz Morawiecki l-a acuzat pe Volodimir Zelenski de „cuvinte foarte nepotrivite” la ONU, după ce a spus că interzicerea cerealelor ucrainene în Polonia va ajuta Moscova, potrivit Ukriniform.

Morawiecki a spus că va „proteja agricultura poloneză de agro-oligarhii ucraineni”.

„Înțeleg că el [Zelenski] crede acum că va avea o alianță strânsă cu Germania. Vă avertizez că germanii vor încerca întotdeauna să ajungă la o înțelegere cu rușii peste capul țărilor din Europa Centrală”, a spus Morawiecki, citat de Ukriniform.

„Polonia a primit câteva milioane de ucraineni, polonezii au luat ucraineni sub acoperișurile lor și noi am ajutat cel mai mult atunci când germanii au vrut să trimită 5.000 de căști la Kiev. Și acest lucru nu trebuie uitat, domnule președinte Zelenski”.

O ruptură între aliați

Relațiile tensionate au început când UE a decis să ridice embargoul asupra importurilor de cereale din Ucraina, dar Polonia a extins interdicția pentru a-și proteja propriii fermieri.

Ucraina a depus o plângere la Organizația Mondială a Comerțului și, la ONU, iar Zelenski a acuzat Polonia că se implică într-un „teatru politic” care doar ajută Moscova.

Polonia a anunțat prompt că nu va trimite arme noi în Ucraina, în afară de livrările deja convenite, prim-ministrul său i-a spus lui Zelenski „să nu-i mai insulte niciodată pe polonezi”.

Totuși, premierul polonez a insistat că va continua să ajute Ucraina să-l învingă pe „barbarul rus”.

Ce se află în spatele tensiunilor?

Polonia va organiza alegeri parlamentare în mai puțin de două săptămâni, iar partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) al lui Morawiecki a fost criticat de extrema dreaptă pentru ceea ce spune că este atitudinea subordonată a guvernului față de Ucraina.

Analiştii spun că acest lucru a forţat PiS, care s-ar putea să nu-şi asigure o majoritate, să adopte o abordare mai conflictuală cu Kievul ca parte a campaniei lor.

Într-adevăr, decizia de a nu furniza alte arme a venit alături de comentariile ministrului bunurilor de stat, Jacek Sasin, că „interesele poloneze sunt pe primul loc”.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.