12.6 C
București
duminică, aprilie 21, 2024

Prima raportare financiară a Hidroelectrica după listarea la bursă: Profit record în creștere cu 46%

Hidroelectrica, principalul producător de energie electrică din Romania şi una din cele mai profitabile companii de stat, a raportat în primul semestru al anului un profit net de 3,946 miliarde lei, în creştere cu 46%.

Veniturile s-au majorat cu 42% în primele şase luni, la 6,97 miliarde lei.

Directoratul Hidroelectrica a aprobat pe 16 august rezultatele operaţionale şi financiare ale companiei pe primele şase luni ale anului curent.

”Astfel, pe semestrul I 2023, societatea a obţinut venituri de 6,977 miliarde lei şi un profit net de 3,95 miliarde de lei, în creştere cu 46% faţă de perioada similară a anului trecut. De asemenea, rezultatul pe acţiune este în creştere cu 46%, de la 6,01 la 8,80 lei pe acţiune”, anunţă compania.

Energia produsă şi vândută (netă) a crescut cu 45% ( 10.625 GWh) în perioada de şase luni încheiată la 30 iunie 2023 de la 7.347 GWh în perioada similară anterioară. Această creştere a fost datorată în principal hidraulicităţii ridicate înregistrate în semestrul I 2023 dar şi datorită efectului de bază ca urmare a secetei ce a caracterizat semestrul I al anului 2022.

”Avem un an foarte bun din perspectiva disponibilităţii resurselor de apă, fapt ce ne-a permis să producem 10,915 TWh, ceea ce înseamnă că am livrat în sistemul energetic national cu 45% mai multă electricitate comparativ cu prima jumătate a anului 2022. De asemenea, în rezultatele financiare ale companiei se reflectă creşterea impresionantă a portofoliului de furnizare şi – implicit, valorificarea unui procent în creştere al producţiei către clientul final. Rezultatele obţinute ne îndeamnă să ne continuăm drumul cu şi mai multă motivaţie, cu mai multă transparenţă, cu responsabilitate maximă faţă de obiectivele asumate. Suntem hotărâţi să demonstrăm că încrederea care ne-a fost acordată de investitori în cadrul IPO-ului recent finalizat, dar şi de actionariat de-a lungul timpului, este pe deplin meritată”, a declarat Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica.

Compania are circa 3.500 de angajaţi.

Performanţa companiei este realizată cu menţinerea unei marje operaţionale de 65%, în linie cu perioada similară a anului 2022. În ceea ce priveşte marja netă a profitului, aceasta se situează la 57%, şi este în creştere – cu 3 procente, faţă de primul semenstru al anului trecut.

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie verde din Romania şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional, fiind o companie vitală pentru un sector strategic, cu implicaţii în siguranţa naţională. Compania exploatează un număr de 182 de hidrocentrale si cinci statii de pompare, cu o capacitate totala instalata de producere a energiei hidroelectrice de 6,3 GW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.