12.6 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Profilul miliardarului: „Elon vrea cu disperare să salveze lumea. Dar numai cu condiția să fie el salvatorul” 

În ultimii ani, Elon Musk a devenit cel mai mare producător de știri. 

Jurnalistul american și activist pentru drepturile omului, autorul cărții The New Yorker, Ronan Farrow, a discutat cu peste 30 de foști și actuali colegi ai miliardarului pentru a spune în detaliu cum arată viața astăzi ca proprietar al SpaceX și Twitter/X. 

În octombrie 2022, subsecretarul american al apărării pentru afaceri politice, Colin Kahl, se afla la Paris. S-a întâlnit toată ziua cu diplomați europeni, după care l-a sunat de la hotel pe Elon Musk.

Până la acel moment, compania SpaceX a lui Musk furniza acces la internet în Ucraina de câteva luni – și astfel a ajutat Forțele Armate ale Ucrainei să reziste invaziei ruse. Cu toate acestea, recent comunicarea în Ucraina s-a înrăutățit. În același timp, SpaceX a emis un ultimatum Pentagonului: fie va plăti 400 de milioane de dolari pe an pentru internet în Ucraina, fie compania lui Musk va părăsi țara devastată de război. 

Unul dintre angajații aparatului de stat, care a participat la acele negocieri cu miliardarul, a recunoscut că el și colegii săi au intrat în panică. „Musk ar putea opri internetul în orice moment”, își amintește el. „Și asta ar avea un impact mare asupra situației din Ucraina”. 

Musk între Rusia și Ucraina

Musk a influențat pentru prima dată indirect războiul în februarie 2022, la scurt timp după începerea invaziei ruse pe scară largă. 

La acel moment, SpaceX a desfășurat sistemul global de satelit Starlink în Ucraina, care a permis țării să evite atacurile cibernetice, a asigurat comunicarea între Forțele Armate ale Ucrainei și a făcut posibilă îndreptarea armelor către poziții rusești. 

Trei persoane care au fost implicate în asigurarea accesului armatei ucrainene la Starlink au spus în mod anonim că au subestimat amploarea influenței personale a lui Musk asupra situației.

Lor li s-a părut că scopul principal este protejarea oamenilor și sprijinirea Ucrainei, iar interesele personale ale miliardarului au trecut apoi în plan secund. 

În lunile următoare, Ucraina a primit cinci mii de terminale Starlink ; până în toamna lui 2022, numărul de terminale utilizate de Forțele Armate ale Ucrainei a ajuns la 20.000. Potrivit unui militar care a oferit acces la sistemul de satelit de pe front, Starlink a fost un instrument cheie pentru comunicarea pe front.

În primele luni de război, Musk și-a exprimat sprijinul necondiționat pentru Ucraina: a aprobat dorința ministrului transformării digitale Mihail Fedorov de a dezvolta tehnologii și a postat fotografii cu echipamentele furnizate Forțelor Armate ale Ucrainei pe rețelele de socializare. 

Dar în septembrie 2022, SpaceX a trimis o scrisoare Pentagonului în care afirmă că compania „nu mai poate dona terminale Ucrainei sau opera terminale existente pe termen nelimitat”.

Musk era în mod evident îngrijorat că tehnologia sa era folosită de armată. La o conferință din Aspen, în septembrie 2022, el le-a cerut politicienilor și oamenilor de afaceri să se așeze la masa de negocieri cu Vladimir Putin și a sugerat că președintele rus „vrea pace”. 

O săptămână mai târziu, miliardarul și-a publicat „planul de pace”, conform căruia Ucraina ar trebui să lase Crimeea sub controlul Rusiei. 

A venit momentul în care forțele ucrainene care înaintau au fost complet deconectate. Soldatul din Corpul de semnalizare Nikolai și-a amintit:

”Aproape am ajuns în prima linie. Când am trecut-o, Starlink s-a oprit brusc. Comunicarea a fost întreruptă complet, unitățile nu mai puteau comunica. Când atacăm, este important ca comandanții să primească în mod constant informații. Fără comunicare, au fost nevoiți să călătorească personal în zona de război, riscându-și viața. A început haosul”. 

În mod neașteptat pentru conducerea ucraineană, cursul războiului depindea acum în mare măsură de dorințele și deciziile unei singure persoane. Pentagonul a trebuit să determine SpaceX să fie de acord în mod oficial că Musk nu ar putea priva brusc întreaga forță ucraineană de sprijin tehnic. 

În circumstanțe normale, astfel de negocieri ar fi gestionate de departamentul de achiziții al Pentagonului. Cu toate acestea, pentru departamentul militar al SUA, Musk nu mai era un simplu antreprenor – secretarul adjunct al Apărării Colin Kahl, aflat atunci la Paris, trebuia să discute cu miliardarul.

În timpul conversației, Kahl i-a mulțumit omului de afaceri pentru că a ajutat Ucraina și a recunoscut că SpaceX a investit foarte mult în această misiune. Kahl i-a cerut lui Musk să acorde Pentagonului câteva săptămâni pentru a întocmi un contract. El a subliniat că dacă Musk întrerupe comunicațiile în Ucraina, acest lucru nu ar ajuta la oprirea războiului. 

”O conversație grozavă cu Putin”

Miliardarul, ca răspuns , a recunoscut că „a avut o conversație grozavă cu Putin”. Musk s-a declarat dezamăgit de conștientizarea că tehnologia pe care a dezvoltat-o ​​pentru a menține pacea era acum folosită pentru a duce război. 

Cu toate acestea, după o conversație de 15 minute, Musk a fost totuși de acord să aștepte. 

El a scris pe Twitter: „Noi [SpaceX] încă pierdem bani [sprijinind Ucraina], în timp ce alte companii [de stat] câștigă miliarde din taxe. Dar vom continua să sponsorizăm gratuit guvernul ucrainean.” 

În iunie, Departamentul de Apărare al SUA a anunțat că a ajuns la un acord cu SpaceX. 

Termenii acordului dintre agenție și compania lui Musk nu au fost dezvăluiți. Oficialii din Ucraina au spus că nu au mai suferit întreruperi. Dar miliardarul a rămas îngrijorat de modul în care era folosită tehnologia lui. 

În februarie 2023, el a scris: „Nu vom stârni un conflict care ar putea duce la un al Treilea Război Mondial”. 

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.