18.1 C
București
joi, aprilie 25, 2024

România a distrus aproape 7 milioane de doze de vaccin anti-COVID 19 și mai avem 3 milioane în depozite

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat luni seară că aproximativ 7 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost distruse sau urmează să fie distruse în perioada următoare.

Alte 3 milioane de doze se află în depozite, iar soarta lor este incertă.

În ceea ce privește procesul intentat de Pfizer împotriva României după refuzul de a achiziționa noi doze de vaccin, Rafila speră la o soluție amiabilă.

Alexandru Rafila a fost întrebat, luni seară, la Euronews, despre vaccinurile anti-COVID-19 pe care le-a cumpărat România în pandemie.

Ministrul Sănătăţii a explicat că s-au contractat iniţial 94 de milioane de doze, fiind redusă cantitatea la 80 de milioane.

”S-au achiziţionat efectiv 36 – 37 milioane de doze, astea sunt doze care s-au şi utilizat. Circa 7 milioane de doze au fost distruse sau urmează să fie distruse în perioada următoare, circa 3 milioane de doze mai sunt în depozite. O cantitate de aproape 29 de milioane de doze pentru care exista angajamentul României să le achiziţioneze nu au mai fost achiziţionate, fac oboectul litigiului cu compania Pfizer”, a declarat Rafila.

Acesta a precizat că în proces a fost doar o primă înfăţişare care a dat un nou termen.

”E sper să găsim o soluie până la urmă, poate o soluţie negociată (…) Am aruncat destule vaccinuri. Unii dintre producători au fost extrem de corecţi şi înţelegători şi nu au mai continuat solicitările de achiziţionare de vaccin. Moderna de exemplu a încheiat contractul şi nu a mai solicitat achiziţionarea”, a mai declarat Alexandru Rafila. 

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.