35.7 C
București
duminică, iulie 14, 2024

Rusia nu va investiga prăbușirea avionului lui Prigojin în conformitate cu regulile internaționale

Rusia a informat autoritatea de investigare a aeronavelor din Brazilia că nu va ancheta momentan conform reglementărilor internaţionale prăbuşirea avionului Embraer, informează Reuters.

Prigojin, doi locotenenţi de top ai grupării Wagner şi patru bodyguarzi s-au numărat printre cele zece persoane care au murit în urma prăbuşirii avionului Embraer Legacy 600 la nord de Moscova, săptămâna trecută.

El a murit la două luni după ce a organizat o scurtă revoltă împotriva instituției ruse de apărare, care a reprezentat cea mai mare provocare pentru conducerea președintelui Vladimir Putin de când a ajuns la putere în 1999.

Centrul brazilian pentru Cercetare și Prevenire a Accidentelor Aeronautice (CENIPA), în interesul îmbunătățirii siguranței aviației, a declarat că se va alătura unei investigații conduse de Rusia dacă ar fi invitată și epava ar fi ținută în conformitate cu regulile internaționale.

Autoritatea de aviaţie a Rusiei nu este obligată să dea un răspuns pozitiv CENIPA, dar unii foşti anchetatori sunt de părere că ar trebui, deoarece SUA şi alte guverne occidentale bănuiesc că în spatele prăbuşirii din 23 august a lui Embraer Legacy 600, care are un record de siguranţă bun, s-ar afla Kremlinul, care a negat însă orice implicare.

Excepție de la regulă

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Aviaţia Civilă Internaţională (ICAO) cu sediul la Montreal, zborul din Moscova cu destinaţia Sankt Petersburg a fost unul intern, deci nu este supus regulilor internaţionale cunoscute în industrie sub denumirea legală „Anexa 13”.

„Nu sunt obligaţi, ci doar este recomandat să facă asta”, a declarat pentru Reuters şeful CENIPA, brigadierul Marcelo Moreno, după ce agenţia a trimis săptămâna trecută un e-mail în care a întrebat autorităţile ruse dacă vor deschide o astfel de anchetă.

„Dar dacă vor spune că vor deschide ancheta şi vor invita Brazilia, vom participa de la distanţă”.

Consultantul american pentru siguranţa aviaţiei şi fost investigator John Cox a spus că o investigaţie internă rusă va fi întotdeauna pusă sub semnul întrebării fără participarea Braziliei, ţara în care a fost fabricat avionul.

„Cred că este foarte trist”, a spus Cox după ce i s-a comunicat răspunsul Rusiei.„Cred că dăunează transparenţei anchetei ruse”.

CENIPA a informat, într-o declaraţie trimisă prin e-mail, că a primit marţi răspunsul din partea Comitetului Interstatal pentru Aviaţie – Comisia de Investigare a Accidentelor (IAC), autoritatea rusă spunând că nu va deschide deocamdată o anchetă conform Anexei 13.

În investigarea accidentelor aeriene, experţii lucrează pentru a îmbunătăţi siguranţa aviaţiei fără a încerca să găsească vinovaţi, dar anchetele sunt adesea afectate de interese politice.


Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.