25.4 C
București
duminică, mai 26, 2024

Rusia respinge rezoluția ONU pentru oprirea cursei înarmărilor în spațiul cosmic

Rusia a respins o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU prin care se cere tuturor țărilor să prevină o cursă a înarmărilor în spațiul cosmic, scrie BBC.

Proiectul de rezoluție, prezentat de SUA și Japonia, a încercat să reafirme un principiu deja stabilit în Tratatul pentru spațiul cosmic din 1967.

SUA au avertizat că se crede că Rusia dezvoltă o armă nucleară antisatelit.

Rusia a spus că are un „angajament ferm” față de tratatul existent.

Proiectul, prezentat miercuri, a cerut „tuturor statelor, în special celor cu capacități spațiale majore, să contribuie în mod activ la obiectivul utilizării pașnice a spațiului cosmic și al prevenirii unei curse a înarmărilor în spațiul cosmic”.

De asemenea, a cerut țărilor să susțină Tratatul privind spațiul cosmic, în temeiul căruia toate părțile au convenit „să nu plaseze pe orbită în jurul Pământului niciun obiect care poartă arme nucleare sau orice alte tipuri de arme de distrugere în masă”.

Din cei 15 membri ai consiliului, 13 au votat pentru, în timp ce Rusia – unul dintre cei cinci membri permanenți cu veto – a votat împotrivă, iar China s-a abținut.

SUA către Rusia: Ce aveți de ascuns?

Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul SUA la ONU, a calificat mișcarea „de confuzie”.

„Rusia a respins o rezoluție simplă care afirmă o obligație legală”, a spus ea.

„Președintele Putin însuși a spus public că Rusia nu are intenția de a desfășura arme nucleare în spațiu. Așa că vetoul de astăzi ridică întrebarea, de ce? De ce, dacă respectați regulile, nu ați susține o rezoluție care le reafirmă? Ce ați putea ascunde?”

În februarie, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că Rusia dezvoltă o nouă armă anti-satelit „tulburătoare”, deși a adăugat că arma nu este încă operațională.

Arma era spațială și înarmată cu o armă nucleară pentru a ținti sateliții, a informat CBS News.

Președintele rus Vladimir Putin a spus ca răspuns că Moscova este „categoric împotriva” utilizării armelor nucleare în spațiu.

Mai mult decât oricare dintre potențialii săi adversari la nivel mondial, SUA depind de comunicațiile prin satelit pentru orice, de la operațiuni militare și supraveghere până la utilizări civile, cum ar fi sistemele GPS și tranzacțiile financiare.

Miercuri, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a reiterat că SUA au evaluat că „Rusia dezvoltă un nou satelit care transportă un dispozitiv nuclear”.

Detaliile despre informațiile din spatele afirmației nu au fost făcute publice.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.