26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

Rușii au lovit cel mai mare spital de copii din Ucraina, unde sunt tratați pacienții cu cancer și leucemie. Zelenski promite represalii

„Okhmatdyt” (prescurtarea de la „maternitatea și îngrijirea copilăriei”) este considerat cel mai mare spital multidisciplinar pentru copii din Ucraina.

În spitalul de pe strada Cernovola din districtul Șevcenko din Kiev, scrie Ukrayinska Pravda, până la 18 mii de copii sunt tratați anual.

În 2020, Okhmatdyt sa extins – o nouă clădire a fost deschisă.

Okhmatdyt diagnostichează o gamă largă de patologii, efectuează intervenții chirurgicale și tratează boli oncologice.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a numit „unul dintre cele mai importante” spitale de copii nu numai din Ucraina, ci și din Europa.

Potrivit datelor preliminare, doi adulți au fost uciși în spital în urma atacului rusesc din 8 iulie (aceasta nu este o evaluare finală, curățarea molozului continuă).

Și în total, în timpul atacului de la Kiev din 8 iulie, conform ultimelor estimări, 22 de persoane au fost ucise și 72 au fost rănite. În aceeași zi, Rusia a lovit alte orașe ucrainene – la momentul publicării textului, 37 de persoane au fost ucise și alte 125 au fost rănite.

Ziua de 9 iulie a fost declarată zi de doliu la Kiev.

Zelenski a promis că va răspunde la bombardamentele Rusiei

Volodimir Zelenski a promis că Ucraina va răspunde bombardamentului rusesc de la Kiev, care, printre altele, a deteriorat clădirea spitalului de copii Okhmatdyt.

„O lovitură asupra spitalul unde sunt tratați copiii care erau grav bolnavi. Ce cinism demonstrează din nou ciudații de la Kremlin. Pentru că deja răspândesc semnale că apărarea aeriană ucraineană este de vină. Că aceasta este apărarea aeriană ucraineană, și nu atacul lor calculat”, a spus Zelenski la o conferință de presă la Varșovia cu premierul polonez Donald Tusk.

Sunt recunoscător tuturor ucrainenilor care au început să posteze videoclipuri care arată în mod specific nu o parte din aceasta sau acea rachetă, ci o lovitură directă cu rachetă care a rănit și ucis mulți oameni în Ucraina astăzi. Fără îndoială, vom restaura tot ce au distrus acești teroriști. Fără îndoială, vom răspunde acestor non-oameni din Rusia”, a mai spus Zelenski.

Rușii spun că apărarea ucraineană este responsabilă de lovitura de la spitalul de copii

Ministerul rus al Apărării  a declarat că în dimineața zilei de 8 iulie a lovit instalațiile industriei militare ucrainene și bazele aviatice ale Forțelor Armate ucrainene.

Acest lucru a fost făcut ca răspuns la „încercările regimului de la Kiev de a provoca pagube energiei și instalațiilor economice rusești”.

Autoritățile ucrainene spun că Rusia a vizat infrastructura civilă. Forțele aeriene ucrainene  susțin că 38 de rachete au fost lansate în Ucraina, dintre care 30 au fost doborâte de forțele de apărare aeriană.

Serviciul de Securitate ucrainean  a anunțat că Rusia a lovit spitalul Okhmatdyt cu o rachetă de croazieră strategică Kh-101. Agenția a publicat fotografii cu fragmente de rachetă care ar fi fost găsite la locul atacului. În special, ofițerii SBU au găsit fragmente ale unui corp de rachetă cu un număr de serie.

Ministerul rus al Apărării susține că declarațiile Kievului despre un atac deliberat cu rachete asupra țintelor civile sunt „absolut neadevărate”.

„Fotografiile și înregistrările video publicate de la Kiev confirmă în mod clar faptul că a fost distrusă din cauza căderii unei rachete de apărare aeriană ucraineană”, a spus departamentul rus.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.