26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

Șase țări se mobilizează pentru a proteja Marea Nordului de ruși. Acord istoric pentru securitate

Șase țări care se învecinează cu Marea Nordului au semnat marți un acord pentru a proteja infrastructura subacvatică critică de sabotaj și atacuri străine.

Acordul – semnat de Belgia, Țările de Jos, Germania, Norvegia, Regatul Unit și Danemarca – urmărește „să consolideze cooperarea” pentru a proteja infrastructura energetică și a crește securitatea în regiune.

„Marea Nordului este puterea care conduce ambițiile Europei în domeniul energiei din surse regenerabile și net zero, ajutând la consolidarea securității energetice pe continent”, a declarat Andrew Bowie, ministrul britanic al energiei nucleare și regenerabile, a raportat Reuters.

„Deci, este crucial să protejăm infrastructura energetică critică acum și în viitor”.

Hub pentru infrastructura critică

Ministerul Danemarcei al Climei, Energiei și Utilităților a declarat că Marea Nordului devine „un hub pentru infrastructura critică”, care conectează țările europene prin cabluri de alimentare, conducte de gaz și legături de telecomunicații.

„Aceasta înseamnă că a apărut o interdependență transfrontalieră din ce în ce mai mare și, odată cu aceasta, un risc crescut de sabotaj și atenție nedorită din partea actorilor ostili”, a spus ministerul.

Țările europene au devenit din ce în ce mai precaute cu privire la vulnerabilitatea infrastructurii lor submarine în urma bombardamentului Nord Stream din 2022, când două conducte de gaze care leagă Rusia de Germania în Marea Baltică au fost avariate de mai multe explozii.

 Nu a fost identificat niciun vinovat  pentru atacul Nord Stream.

Apoi, în octombrie 2023, o conductă de gaz care leagă Finlanda și Estonia în Marea Baltică a fost avariată într-un alt incident care a stârnit și mai multă alarmă cu privire la sabotajul subacvatic și atacurile hibride.

Ca parte a noului acord de securitate al Mării Nordului, țările din nordul Europei vor revizui măsurile actuale de protecție și securitate, vor face schimb de informații și cunoștințe și vor raporta informații relevante la nivel operațional, potrivit ministerului danez.

Acordul se concentrează în principal pe „reziliență și prevenire” și este „complementar activității NATO”, a spus Norvegia într-un comunicat.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.