8.4 C
București
marți, aprilie 23, 2024

Șeful Consiliului European: ”Este pur şi simplu scandalos că Rusia blochează şi atacă porturile maritime ucrainene”

Blocada rusă asupra porturilor maritime ucrainene după retragerea Moscovei din acordul privind tranzitul de cereale pe Marea Neagră, încheiat sub egida ONU şi a Turciei, este ”scandaloasă şi trebuie să înceteze”, scrie AFP.

”Este pur şi simplu scandalos că Rusia, după ce a pus capăt iniţiativei privind tranzitul de cereale pe Marea Neagră, blochează şi atacă porturile maritime ucrainene. Acest lucru trebuie să înceteze”, a declarat Charles Michel în ajunul summitului G20 din capitala indiană.

Rusia s-a retras din acest acord după ce afirmase că el nu şi-a atins obiectivul de a ajuta la diminuarea foametei din Africa. Ulterior, Kremlinul i-a cerut Turciei să ajute Rusia să-şi exporte cerealele către ţările africane fără intervenţia Ucrainei.

”Oferta de un milion de tone de cereale către Africa, făcută de Kremlin, este absolut cinică”, a adăugat Michel.

Ucraina şi Rusia sunt mari exportatoare de cereale la nivel mondial. Acordul privind tranzitul de cereale pe Marea Neagră, încheiat anul trecut, a contribuit la scăderea preţurilor mondiale ale produselor alimentare şi i-a oferit Ucrainei o sursă importantă de venituri.

Greu de ajuns la un consens

”Navele ce transportă cereale trebuie să poată avea acces în deplină securitate la Marea Neagră”, a subliniat Charles Michel, precizând că iniţiativa ONU prevedea iniţial autorizarea livrării a 32 de milioane de tone de cereale pe piaţă, în special ţărilor în curs de dezvoltare.

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului European a estimat că este dificil de prezis că liderii ţărilor din G20 vor ajunge la un consens asupra declaraţiei finale a summitului de la New Delhi, ce are loc sâmbătă şi duminică.

Charles Michel a spus că ar dori ca la reuniunea din capitala indiană liderii principalelor 20 de economii ale lumii să se concentreze pe provocările globale la adresa alimentaţiei şi securităţii energetice.

El a adăugat că Uniunea Europeană vrea ca G20 să-şi accelereze eforturile pentru dezvoltare durabilă şi să trimită un mesaj clar referitor la problemele climatice şi reducerea sărăciei.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.