22.8 C
București
duminică, iunie 16, 2024

Șeful ONU avertizează: Omenirea este pe „muchie de cuțit”, în timp ce AI intensifică probabilitatea unui război nuclear

Secretarul general al ONU, António Guterres, a avertizat că răspândirea tehnologiei inteligenței artificiale multiplică amenințarea războiului nuclear și că omenirea este acum „pe muchie de cuțit”, pe măsură ce pericolele pentru existența sa se unesc.

Avertismentul lui Guterres urmează să fie afișat într-un videoclip înregistrat care va fi redat vineri dimineață la reuniunea anuală a Asociației SUA pentru Controlul Armelor (ACA) de la Washington, informează The Guardian.

În videoclip, secretarul general face cea mai înflăcărată pledoarie a sa de până acum pentru ca statele cu arme nucleare să-și ia în serios obligațiile de neproliferare și, în special, să convină asupra unui angajament reciproc de a nu fi primele care utilizează arme nucleare.

„Regimul conceput pentru a preveni utilizarea, testarea și proliferarea armelor nucleare slăbește”, spune Guterres în mesajul înregistrat, într-un avertisment care vine cu aproximativ 600 de zile înainte de expirarea acordului New Start din 2010 dintre SUA și Rusia, ultimul acord rămas care limitează arsenalele strategice ale celor două superputeri nucleare.

Moscova a început să facă amenințări frecvente cu utilizarea nucleară, iar stocul Rusiei, deși mic în comparație cu cel al SUA și al Chinei, crește constant.

AI și armele nucleare

La mai bine de 30 de ani de la sfârșitul războiului rece, SUA și Rusia mențin multe dintre rachetele lor balistice intercontinentale (IBCM) în alertă, gata să fie lansate în câteva minute.

Există temeri că, în eforturile de a consolida capacitatea de descurajare a fiecărei națiuni, procedurile de lansare sunt eficientizate cu ajutorul AI.

„Omenirea este pe muchie de cuțit; riscul ca o armă nucleară să fie folosită a atins cote nemaivăzute după războiul rece”, spune Guterres în discursul său ACA.

„Statele sunt angajate într-o cursă calitativă a înarmărilor. Tehnologii precum inteligența artificială înmulțesc pericolul.

„Toate țările trebuie să fie de acord că orice decizie privind utilizarea nucleară este luată de oameni, nu de mașini sau algoritmi”, a insistat Guterres.

În urmă cu doi ani, SUA, Marea Britanie și Franța au emis o declarație comună privind necesitatea „menținerii controlului uman” asupra lansărilor nucleare.

Rusia și China nu au emis încă nicio declarație comparabilă.

Potrivit estimărilor Federației Oamenilor de Știință Americani (FAS) , numărul de arme nucleare a scăzut dramatic de la războiul rece de la un vârf de aproximativ 70.300 de arme în 1986 la aproximativ 12.100 în acest an.

Inventarul total continuă să scadă treptat pe măsură ce armele scoase sunt demontate, dar stocul militar total de focoase disponibile pentru utilizare a început să crească din nou, după declinul îndelungat de după Războiul Rece, a avertizat FAS.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.