16.4 C
București
sâmbătă, iunie 15, 2024

Șeful ONU trimite Rusiei o cerere pentru a reînvia acordul cu cereale la Marea Neagră. Diplomat rus: ”Nimic nou”

Secretarul general al Naţiunilor Unite, António Guterres, a declarat joi că i-a trimis ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, „un set de propuneri concrete” menite să revigoreze acordul de cereale ucrainene la Marea Neagră, scrie Reuters.

Rusia a renunţat la acest acord în iulie – la un an după ce a fost negociat de ONU şi Turcia – plângându-se că propriile exporturi de cereale şi îngrăşăminte se confruntă cu obstacole din cauza sancţiunilor şi că oricum nu ajung suficiente cereale ucrainene în ţările care au cu adevărat nevoie de ele.

„Cred că am prezentat o propunere care ar putea fi baza pentru o reînnoire, dar o reînnoire care trebuie să fie stabilă”, a declarat Guterres reporterilor, fără a detalia detaliile propunerii. „Nu putem avea o iniţiativă la Marea Neagră care să treacă din criză în criză, din suspendare în suspendare. Trebuie să avem ceva care să funcţioneze şi care să funcţioneze în beneficiul tuturor”, a punctat el.

„Nu există nicio revelaţie”

Un diplomat rus, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat pentru Reuters că „nu există nicio revelaţie” în scrisoarea lui Guterres către Lavrov şi că aceasta nu face decât „rezumatul unor idei anterioare ale ONU, care nu au mers”.

La rândul său, Lavrov a declarat joi, după ce s-a întâlnit cu ministrul turc de externe Hakan Fidan la Moscova, că Rusia nu vede niciun semn că va primi garanţiile care îi vor permite să reia acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră.

Scrisoarea lui Guterres vine înainte de o întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan. Două surse turceşti au declarat pentru Reuters că cei doi se vor întâlni luni şi vor discuta în principal despre exporturile de cereale pe Marea Neagră.

Rusia spune că dacă vor fi îndeplinite cererile de îmbunătăţire a propriilor exporturi de cereale şi îngrăşăminte, va lua în considerare reluarea acordului de la Marea Neagră. Una dintre principalele cereri ale Moscovei este ca Banca Agricolă Rusă să fie reconectată la sistemul internaţional de plăţi SWIFT de la care UE a deconectat-o în iunie 2022.

Deşi exporturile ruseşti de alimente şi îngrăşăminte nu fac propriu-zis obiectul sancţiunilor occidentale impuse după invazia Rusiei în Ucraina, Moscova spune că restricţiile privind plăţile, logistica şi asigurările îi împiedică transporturile.

„Avem câteva soluţii concrete care permit un acces mai eficient al alimentelor şi îngrăşămintelor ruseşti pe pieţele globale la preţuri adecvate”, a declarat Guterres. „Cred că, lucrând serios, putem avea o soluţie pozitivă pentru toată lumea”, a adăugat secretarul general al ONU.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.