Sindicaliştii din Sănătate anunţă grevă generală în 27 iulie. „Acţiunile de protest vor fi continuate şi accentuate”

0
95

Consiliul de Coordonare al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, a decis continuarea protestelor, greva generală fiind stabilită în 27 iulie, potrivit unui comunicat remis redacției noastre.


„Acţiunile de protest aflate în desfăşurare vor fi continuate şi accentuate. La ora actuală Federaţia „Solidaritatea Sanitară” are în plină desfăşurare protestul numit Demisia din contractele de gărzi suplimentare (CIM-urile cu timp parţial, aferente gărzilor suplimentare normei de bază), la care au aderat până în acest moment 1.128 de medici”, se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, această acţiune îşi arată deja primele rezultate, mai multe spitale mari anunţând că nu vor putea acoperi gărzile din cauza acestei forme de protest.

Astfel, în 29 iunie 2023 are loc lansarea unui protest inovativ şi transmiterea solicitărilor de încheiere a Acordului şi Procedurii pentru grevă, iar în 6 iulie 2023 pichetarea unităţilor sanitare din ţară.

Totodată, 12 iulie 2023 va fi organizat un nou miting naţional al angajaţilor din Sănătate în Piaţa Victoriei, în 19 iulie 2023 va avea loc greva de avertisment, iar în 27 iulie 2023 greva generală.

În cadrul procedurii desfăşurate pentru a decide declanşarea grevei, Consiliul de Coordonare al Federaţiei „Solidaritate Sanitară” a constatat că nu toţi angajaţii care au semnat pentru grevă au făcut acest lucru utilizând formularele organizaţiei, această situaţie riscând să ridice suspiciuni privind legalitatea declanşării grevei.

„Situaţia a fost determinată de faptul că a doua federaţie reprezentativă a început strângerea semnăturilor pentru grevă înaintea Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, o bună parte dintre angajaţi fiind convinşi ca au semnat deja pentru grevă în cadrul acţiunii noastre, deşi au făcut acest lucru pe alte formulare. În unele cazuri angajaţii ne-au trimis semnăturile date pentru grevă pe formularele acelei federaţii. În condiţiile în care cea de-a doua federaţie reprezentativă din Sănătate nu se află în conflict colectiv de muncă (nu intenţionează declanşarea unei greve), Consiliul de Coordonare a decis că acordul pentru grevă riscă să fie considerat ca fiind viciat deoarece este dat altei organizaţii, neputând fi luate în considerare acele semnături.”, se precizează în comunicat.

De asemenea, Consiliul de Coordonare al FSSR a constatat existenţa solicitărilor de la multe unităţi pentru a prelungi perioada de culegere a semnăturilor, motivată de intenţia de a corecta această situaţie.

Adiţional, Consiliul de Coordonare al FSSR a constatat că între momentul în care a stabilit şi publicat primul program de proteste şi cel de desfăşurare a lor a intervenit modificarea legii dialogului social, fiind necesară actualizarea procedurilor privind desfăşurarea grevei.

„În acest sens, a fost elaborat proiectul unui model de Acord privind Procedura de desfăşurare a grevei, care trebuie încheiat atât la nivelul Ministerului Sănătăţii cât şi la nivelul unităţilor. Stabilirea unei proceduri de desfăşurare a grevei este obligatorie din punctul de vedere al interesului Federaţii „Solidaritatea Sanitară” pentru protecţia pacienţilor şi pentru a asigura participarea la grevă a angajaţilor din sănătate în condiţii legale”, se mai spune în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.