25.4 C
București
duminică, mai 26, 2024

SUA aprobă ajutorul militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, după luni de stagnare

După luni de stagnare, Camera Reprezentanților SUA a aprobat în cele din urmă asistența militară în valoare de peste 61 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina în apărarea disperată împotriva Rusiei, precum și miliarde pentru alți aliați, inclusiv Israel și Taiwan.

Într-un vot bipartizan, 210 democrați și 101 republicani s-au alăturat pentru a sprijini Ucraina, iar 112 republicani – majoritatea membrilor GOP – au votat împotrivă, scrie The Guardian.  

Decizia a venit după ce speakerul republican, Mike Johnson, a forțat o serie de proiecte de lege să treacă în fața rezistenței acerbe din cadrul propriului său partid republican, mulți dintre cei care se opun să cheltuiască mai mult pentru apărarea Ucrainei.

Senatul urmează să înceapă să examineze proiectul de lege adoptat de Parlament marți, cu câteva voturi preliminare. Adoptarea finală este așteptată săptămâna viitoare, ceea ce ar deschide calea pentru ca Biden să o semneze.

Votarea a început cu câteva ore înainte de termen într-o sesiune extraordinară de sâmbătă care a amânat pauza planificată a Camerei.

Camera a izbucnit în aplauze când proiectul de lege al Ucrainei a fost adoptat, iar președintele, Marc Molinaro din New York, avertizând membrii să nu fluture steaguri ucrainene.

Vot istoric

Într-un efort puternic de a rezuma miza înainte de vot, fostul purtător de cuvânt al Partidului Democrat, Nancy Pelosi, a făcut un apel strident grafic: „Sper că colegii noștri vor alege democrația și decența mai degrabă decât autocrația și răul pentru că mă tem că dacă îl alegeți pe Putin, veți avea sânge pe mâini, sânge al copiilor, sânge al mamelor lor violate în fața părinților lor, violate în fața copiilor lor”, a spus ea.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a avertizat recent că țara sa „va pierde războiul” fără asistența SUA, deoarece armata sa s-a luptat cu deficitul de muniții și apărare aeriană, iar Rusia a obținut un avantaj din ce în ce mai mare în puterea de foc.

Imediat după ce proiectul de lege a fost adoptat, Zelenski a lansat o declarație în care își exprimă recunoștința față de ambele părți „și personal președintelui Mike Johnson pentru decizia care menține istoria pe drumul cel bun”.

„Democrația și libertatea vor avea întotdeauna o semnificație globală și nu vor eșua niciodată atâta timp cât America va ajuta să le protejeze”, a spus el.

„Proiectul de lege vital al SUA, adoptat astăzi de Parlament, va împiedica extinderea războiului, va salva mii și mii de vieți și va ajuta ambele națiuni să devină mai puternice. Doar pacea și securitatea pot fi atinse doar prin putere. Sperăm că proiectele de lege vor fi susținute în Senat și trimise la biroul președintelui Biden. Mulțumesc, America!”

Pachetul de ajutor este împărțit în 4

Membrii votau pentru un pachet în valoare totală de aproape 95 de miliarde de dolari, dar care a fost împărțit în patru proiecte de lege separate, deoarece Johnson a decuplat efectiv votul privind Ucraina de finanțarea Israelului, care este susținută mai larg atât de democrați, cât și de republicani.

Votul privind acordarea de fonduri suplimentare pentru Israel a trecut, de asemenea, cu ușurință de Camera, cu 365 pentru și doar 57 împotriva: 36 de democrați și 21 de republicani.

Împărțind proiectul de lege în patru, Johson a încercat să ofere membrilor recalcitrați de extremă-dreapta ai propriei sale conferințe GOP oportunitatea de a vota cu conștiința lor părțile care nu le plac.

Primul care a fost votat a fost un proiect de lege care includea legislație privind securitatea frontierei, care a eșuat, așa cum era de așteptat.

Mulți republicani de dreapta nu doresc ca administrația Biden să câștige credit pentru rezolvarea unei crize la granița SUA cu Mexic, unde a existat o creștere a solicitanților de azil, în timpul unui an electoral.

Prezumtivul candidat la președinție al GOP, Donald Trump, încearcă să facă din graniță o problemă electorală.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.