8.4 C
București
marți, aprilie 23, 2024

SUA se apropie în mod periculos de un ”shutdown” la sfârşitul săptămânii. Ajutorul oferit Ucrainei rămâne incert

Senatul american a redactat o propunere de buget pe termen scurt, de ultim moment, după ce a început numărătoarea inversă a unei paralizii (shutdown) a serviciilor federale la sfârşitul acestei săptămâni, relatează AFP.

Cu câteva zile înainte de termenul-limită de la 30 septembrie, şeful majorităţii democrate în Senat Chuck Schumer şi liderul minorităţii republicane în Senat Mitch McConnell au aprobat marţi acest proiect, care i-ar permite Guvernului să continue să funcţioneze până la 17 noiembrie.

Însă nimic nu arată, pentru moment, că facţiunile rivale ale republicanilor în Camera Reprezentanţilor, care au declanşat această probă de forţă, vor adopta la rândul lor acest text, în cazul unei adoptări în Senat.

În cazul în care impasul persistă, toate finanţările serviciilor federale vor fi întrerupte brusc – faimosul „shutdown”.

Departamentele Guvernului, dar şi parcurile naţionale, traficul aerian, anumite muzee şi numeroase organisme ar urma să fie afectate, iar mii de funcţionari publici ar urma să intre în şomaj tehnic.

”Închiderea Guvernului din cauza unui diferend bugetar intern nu consolidează poziţia politică a nimănui”, a declarat McConnell.

”Asta nu va face decât să îngheţe progrese importante. Iar asta lasă milioane de americani în incertitudine”, a adăugat el.

Casa Albă i s-a alăturat lui McConnell şi imploră Congresul să adopte textul Senatului.

”Este timpul ca republicanii din Cakmera Reprezentanţilor să înceapă să-şi facă treaba”, a îndemnat marţi seara, la un eveniment de campanie, preşedintele Joe Biden.

Ajutorul către Ucraina, în pericol

Această criză bugetară ar putea avea repercusiuni directe asupra Războiului din Ucraina.

Casa Albă a cerut iniţial ca legea finanţelor supusă votului aleşilor să cuprindă un ajutor militar şi umanitar destinat Kievului, în valoare de 24 de miliarde de dolari.

Conştient de riscul oboselii marelui aliat american, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat joia trecută o vizită în Congres, pentru a încerca să convingă Statele Unite să-l ajute să treacă ”linia de sosire” împotriva Rusiei.

Însă deblocarea unei astfel de sume pare tot mai incertă, având în vedere direcţia pe care o iau negocierile din culise. 

Textul care circula marţi în Senat prevedea doar un sfert din această sumă – şi anume aproximativ şase miliarde de dolari.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.