19 C
București
duminică, iunie 16, 2024

Sute de mii de cumpărători europeni păcăliți de una dintre cele mai mari înșelătorii online din lume. La ce trebuie să fim atenți

Peste 800.000 de oameni din Europa și SUA par să fi fost păcăliți pentru a împărtăși detaliile cardului și alte date personale sensibile cu o vastă rețea de magazine online false de designeri operate aparent din China.

O investigație internațională realizată de The Guardian, Die Zeit și Le Monde oferă o privire rară din interior asupra mecanismelor a ceea ce Chartered Trading Standards Institute din Marea Britanie a descris ca fiind una dintre cele mai mari înșelătorii de acest gen, cu 76.000 de site-uri web false create.

O mulțime de date examinate de reporteri și experți IT indică faptul că operațiunea este foarte organizată, tehnică – și continuă.

Funcționând la scară industrială, programatorii au creat zeci de mii de magazine web false care oferă produse la preț redus de la Dior, Nike, Lacoste, Hugo Boss, Versace și Prada, precum și multe alte mărci premium.

Publicate în mai multe limbi, de la engleză la germană, franceză, spaniolă, suedeză și italiană, site-urile web par să fi fost create pentru a atrage cumpărătorii să transmit date personale sensibile.

Cu toate acestea, site-urile nu au nicio legătură cu mărcile pe care pretind că le vând și, în majoritatea cazurilor, consumatorii care au vorbit despre experiența lor au spus că nu au primit niciun articol.

1 milion de comenzi sau 50 de milioane de euro furați

Primele magazine false din rețea par să fi fost create în 2015.

Peste 1 milion de „comenzi” au fost procesate numai în ultimii trei ani, potrivit analizei datelor. 

Nu toate plățile au fost procesate cu succes, dar analiza sugerează că grupul ar fi încercat să ia până la 50 de milioane de euro pe parcursul perioadei. Multe magazine au fost abandonate, dar o treime dintre ele – peste 22.500 – sunt încă în viață.

Până în prezent, aproximativ 800.000 de persoane, aproape toate din Europa și SUA, au partajat adrese de e-mail, 476.000 dintre ei având partajate detalii ale cardului de debit și de credit, inclusiv numărul lor de securitate din trei cifre.

De asemenea, toți și-au predat rețelei numele, numerele de telefon, e-mailul și adresele poștale.

Katherine Hart, un ofițer principal la Chartered Trading Standards Institute, a descris operațiunea drept „una dintre cele mai mari înșelătorii online de magazine false pe care le-am văzut”.

Ea a adăugat: „Adesea, acești oameni fac parte din grupuri de crimă organizată, așa că colectează date și le pot folosi mai târziu împotriva oamenilor, făcând consumatorii mai susceptibili la încercări de phishing”.

„Datele sunt noua monedă”, a spus Jake Moore, consilier global de securitate cibernetică la compania de software ESET.

El a avertizat că astfel de depozite de date personale ar putea fi valoroase și pentru agențiile de informații străine în scopuri de supraveghere.

„Imaginea de ansamblu este că trebuie să presupunem că guvernul chinez ar putea avea acces potențial la date”, a adăugat el.

Sistemul funcționează ca o franciză

Existența rețelei de magazine false a fost dezvăluită de Security Research Labs (SR Labs), o companie de consultanță germană în domeniul securității cibernetice, care a obținut câțiva gigaocteți de date și le-a partajat Die Zeit.

Un grup central de dezvoltatori pare să fi construit un sistem pentru a crea și lansa în mod semi-automat site-uri web, permițând o implementare rapidă. 

Acest nucleu pare să fi operat unele magazine, dar să fi permis altor grupuri să folosească sistemul. Jurnalele sugerează că cel puțin 210 de utilizatori au accesat sistemul din 2015.

Consultantul SR Labs Matthias Marx a descris modelul ca fiind „asemănător unei francize”.

El a spus: „Echipa de bază este responsabilă pentru dezvoltarea software-ului, implementarea backend-urilor și sprijinirea funcționării rețelei. Francizații gestionează operațiunile de zi cu zi ale magazinelor frauduloase.”

La ce trebuie să fim atenți

Era cu câteva săptămâni înainte de Crăciun. Melanie Brown, 54 de ani, din Anglia, căuta o geantă nouă. Ea a lipit pe Google imaginea unui articol din piele de la unul dintre designerii ei germani preferați, Rundholz. Imediat a apărut un site web care oferă geanta cu 50% reducere la prețul obișnuit de 200 de lire sterline. L-a adăugat în coșul de cumpărături.

„M-a zguduit”, a spus ea. După ce a selectat geanta, a văzut alte haine de designer de la un brand de lux pe care îl iubește, numit Magnolia Pearl. Ea a găsit rochii, topuri și blugi, strângând un total de 1.200 de lire sterline pentru 15 articole.

„Era super rentabil, așa că am crezut că merită”, a spus ea.

Dar Brown era înșelată.

Atenție! Când este prea frumos să fie adevărat cel mai probabil așa este. Brandurile de lux NU oferă reduceri de 50% pe site-uri dubioase fără o campanie de care cu siguranță ai fi auzit.

Pe parcursul a aproape un deceniu, o rețea care operează din provincia Fujian din China a folosit ceea ce pare a fi o singură platformă software pentru a crea zeci de mii de magazine online false.

Sunt marile branduri globale precum Paul Smith, case haute couture precum Christian Dior, dar și nume mai de nișă, nume mult căutate precum Rixo și Stella McCartney și retaileri de mare stradă precum pantofii Clarks.

Nu doar haine – există magazine false care vând jucării de calitate, cum ar fi Playmobil, și cel puțin unul care vinde iluminat .

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.