9.3 C
București
marți, aprilie 23, 2024

Țara NATO care ar putea avea în curând un lider prietenos cu Putin

O țară NATO ar putea avea în curând un lider prietenos cu Putin, în vreme ce Slovacia se va îndrepta către urne în urma unei curse „foarte urâte, toxice” până la alegerile care au loc sâmbătă, scrie Sky News.

De trei ori prim-ministru Robert Fico – care a fost comparat cu Donald Trump și a demisionat în urma protestelor în masă împotriva corupției – caută să revină la putere.

Cursa electorală a fost marcată de o diviziune sporită pe fondul unei crize a costului vieții.

Deci, ce se întâmplă în Slovacia și de ce contează alegerile de astăzi pentru restul Europei? 

Politica în națiunea central-europeană a devenit din ce în ce mai polarizată în ultimii ani, cu un guvern interimar în vigoare în prezent după prăbușirea administrației anterioare.

Acest executiv temporar este un guvern tehnocrat condus de Ludovit Odor și este format din experți și a fost însărcinat de președinte să conducă Guvernul până la alegerile din septembrie.

Mai multe partide politice se luptă pentru o poziție în sondajele de sâmbătă, dar este posibil ca nu toate să treacă de pragul de 5% necesar pentru a ocupa locuri în Parlament.

Partidele se încadrează în general în două tabere – fostul prim-ministru Robert Fico și aliații săi și principalul contestator, partidul liberal Slovacia Progresivă.

Fico conduce partidul Direcția – Social Democrație (SMER-SSD) din 1999.

El s-a angajat să pună capăt livrărilor militare către Ucraina și să ofere doar ajutor umanitar.

Până acum, Slovacia a trimis echipamente inclusiv avioane de luptă MiG-29 și un sistem de apărare antiaeriană S-300 pentru a ajuta Kievul în conflictul cu Rusia.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.