26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

Țara noastră își consolidează apărarea aeriană. Al doilea sistem PATRIOT a devenit operațional

 

Pregătirea operațională a celui de-al doilea sistem PATRIOT din România a fost confirmată cu succes prin doborârea unei ținte aeriene în timpul exercițiului NATO Ramstein Legacy24, desfășurat între 3 și 14 iunie.

Exercițiul a avut loc în poligonul de pregătire de la Capu Midia, judeţul Constanţa, integrând structuri de apărare aeriană şi antirachetă, potrivit Ambasadei SUA la București.

Aproximativ 1.300 de militari români şi aliaţi (din Republica Cehă, Franţa, Germania, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Turcia şi Ungaria) au participat la RALY 24.

Exerciţiul contribuie la creşterea interoperabilităţii şi la exersarea tacticilor, tehnicilor şi procedurilor pentru operaţiuni defensive.

În timpul acestui exerciţiu, participanţii au certificat pregătirea operaţională a celui de-al doilea sistem Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target (“PATRIOT”) prin doborârea unei ţinte vii în poligonul de pregătire din Capu Midia, arată comunicatul Ambasadei SUA.

Acesta a fost al doilea exerciţiu tactic de apărare aeriană cu sistemele PATRIOT ale României, primul având loc în noiembrie 2023.

”România are capacităţile de apărare aeriană de top”

România a demonstrat un nivel ridicat de expertiză tehnică şi competenţă, pentru a se apăra împotriva ameninţărilor aeriene avansate. Încheierea cu succes a exerciţiului Ramstein Legacy demonstrează că România are capacităţile de apărare aeriană necesare pentru a-şi proteja cetăţenii şi teritoriul naţional, se arată în comunicatul Ambasadei SUA.

De asemenea, potrivit Washingtonului, exerciţii precum Ramstein Legacy demonstrează, totodată, „conducerea şi angajamentul României” faţă de securitatea aliată, inclusiv „capacitatea de a găzdui forţe NATO şi de a utiliza cele mai moderne sisteme de apărare într-o coaliţie multinaţională”.

RALY 24 este unul dintre zecile de exerciţii care îmbunătăţesc interoperabilitatea NATO şi consolidează apărarea colectivă.

În plus, acest exerciţiu încheiat cu succes consolidează şi mai mult Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite, în domeniul militar şi al securităţii. „Prin antrenament comun, armata română şi aliaţii NATO contribuie la poziţia de descurajare şi apărare a Alianţei, demonstrând capacitatea de a desfăşura şi integra forţele NATO în timp util”, a declarat însărcinatul cu afaceri al SUA în România, Michael Dickerson. „Acest exerciţiu cu trageri reale” a continuat el, „este încă un exemplu al capacităţii României de a descuraja ameninţările regionale, de a apăra România şi de a contribui la apărarea colectivă a NATO”.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.