Top 10 cele mai puternice forțe navale din lume în 2023. Care este situația României

0
96

World Directory of Modern Military Warships (WDMMW) a clasat cele mai puternice forțe navale din lume, acoperind 36 de națiuni.

Pentru efectuarea clasamentului s-a analizat numărul total de nave de război și submarine, alături de factori precum vârsta unei flote, suportul logistic al acesteia și capacitățile de atac și apărare.

De asemenea, s-a analizat echilibrul fiecărei forțe: câte tipuri diferite de active au și dacă își concentrează activele într-o zonă. A inclus majoritatea navelor, dar a omis ambarcațiunile mai mici, navele de inspecție și navele ceremoniale istorice. 

Clasamentul a făcut distincția între mai multe clase de nave de luptă – enumerând tipurile relativ mici de corvete și fregate, precum și distrugătoare și crucișătoare mai mari.

Formula folosită pentru ierarhizare „TrueValueRating” (TvR) se bazează – nu numai pe puterea generală ci și pe modernizare, sprijin logistic, capacități de atac și apărare și așa mai departe. În acest fel, o putere nu este doar evaluată în funcție de cantitatea sa totală de nave de război și submarine, ci mai degrabă de calitatea și mixul general de forțe.

România nu se află în topul primelor 36 de națiuni, fapt pentru care, forța navală nu a fost evaluată.

10: Turcia

Turcia avea 90 de unități active în aprilie 2023, a spus WDMMW, dintre care un port elicopter, 12 submarine, 16 fregate, 10 corvete, 11 nave de război mină/contramine, 35 nave de patrulare offshore și cinci vase amfibii.

Turcia, membră NATO, nu are distrugătoare sau crucișătoare.

Turcia controlează un punct de tranzit maritim vital: trecerea dintre Marea Mediterană și Marea Neagră.

Vârsta medie a flotei este de 18,8 ani, iar balanța sa de forță este „medie”, potrivit WDMMW.

Turcia a primit un rating True Value de 80,5.

9: Marea Britanie

WDMMW a acordat marinei britanice un rating True Value de 88,3.

”Forța principală se bazează pe navele de război, urmată de frigate și submarine”, a spus WDMMW.

Are două portavioane, 10 submarine, șase nave de război distrugătoare, 12 nave de război fregate, 11 nave de război mină/contramine, șase nave de patrulare offshore și două nave de asalt amfibie.

Nu are nave de război corvete sau crucișătoare.

WDMMW a declarat că Regatul Unit avea 51 de unități totale în inventarul său naval activ din noiembrie 2022, iar echilibrul forței sale este „mediu”. Are doar trei nave de război comandate, mult mai puține decât majoritatea marilor forțe navale din lume.

Vârsta medie a navelor din Marea Britanie este de 17,7 ani, ceea ce este mai tânără decât multe dintre cele mai puternice forțe navale ale lumii.

8: Franța

WDMMW a spus că Franța avea 65 de unități active în ianuarie 2023 și i-a acordat un rating True Value de 92,9.

Franța are „o forță modernă, cu mai multe roluri, care acoperă puterea aeriană, combatanții de suprafață și ambarcațiunile submarine”, arată raportul WDMMW.

WDMMW s-a concentrat pe eforturile Franței de a-și moderniza marina, inclusiv forța sa de distrugătoare care cuprinde 21 de nave.

De asemenea, Franța are în prezent un portavion – Charles de Gaulle – precum și nouă submarine, 14 nave de patrulare offshore și trei nave de asalt amfibie.

Franța nu are fregate, crucișătoare sau corvete, iar vârsta medie a navelor de război este de 23 de ani.

7: India

WDMMW a acordat marinei Indiei un rating True Value de 99,1.

A spus că India avea 102 unități active în ianuarie 2023, care cuprindeau un portavion, 17 submarine, 10 distrugătoare, 13 fregate, 23 de corvete, 29 de nave de patrulare offshore și nouă nave de asalt amfibie.

India nu are nave sau crucișătoare de luptă împotriva minelor/contraminelor, iar vârsta medie a navelor sale este de 20,1 ani, a spus WDMMW.

6: Japonia

WDMMW a acordat marinei japoneze un True Value Rating de 121,3 și a spus că avea 102 unități active în noiembrie 2022.

Japonia are, de asemenea, o forță navală mai modernă decât multe dintre țările de top, cu o vârstă medie de 14,8 ani, a spus WDMMW.

Japonia are patru port-elicoptere, 22 de submarine, 22 de distrugătoare, trei fregate, 22 de nave de luptă împotriva minelor/contraminelor, șase nave de patrulare offshore și trei nave de asalt amfibie.

Nu are portavioane, crucișătoare și corvete.

WDMMW a spus că forța navală a Japoniei are un echilibru „mediu”.

5: Coreea de Sud

WDMMW a spus că marina din Coreea de Sud are 138 de unități active.

Acesta a spus că marina are „o forță de luptă bine echilibrată, care include toate tipurile de unități navale, cu excepția portavioanelor”.

Forța sa este „construită având în vedere apărare și descurajare”, probabil o referire la vecinul său agresiv, Coreea de Nord.

Forța sa constă în 18 submarine, 12 distrugătoare, 12 fregate, 11 corvete, 11 nave de război mină/contramină, 64 de nave de patrulare offshore și 10 nave de asalt amfibie, în mai 2023.

Nu are portavioane sau crucișătoare.

Are o vârstă medie a flotei de 22,4 ani.

WDMMW a acordat Coreei de Sud o evaluare True Value Rating de 122,9.

4: Indonezia

WDMMW a acordat marinei Indoneziei o evaluare True Value Rating de 137,7, cu 243 de unități active în iulie 2023.

Indonezia are patru submarine, șapte fregate, 25 de corvete, nouă nave de război împotriva minelor/contraminelor, 168 de nave de patrulare offshore și 30 de nave de asalt amfibie.

Nu are portavioane, crucișătoare sau distrugătoare, a spus WDMMW.

Vârsta medie a flotei din Indonezia este de 21,8 ani.

3: Rusia

Marina Rusiei, cu 265 de unități în stocurile sale active din martie 2023, a fost clasată pe locul trei în lume de către WDMMW.

Dar a spus că Rusia are o mulțime de unități vechi, inclusiv singurul său portavion, amiralul Kuznetsov.

Multe dintre ele 58 de submarine, 12 distrugătoare și patru crucișătoare își arată, de asemenea, vârsta.

Vârsta medie a flotei Rusiei este de 30 de ani.

Rusia avea o fregata, 83 de corvete, 28 de nave de luptă împotriva minelor/contraminelor, 27 de nave de patrulare offshore și 21 de nave de asalt amfibie.

WDMMW a menționat că Rusia încearcă să-și modernizeze marina, cu un număr mare de unități comandate, 82 la număr, și un „angajament vizibil” față de noile nave de război corvette, submarine și nave de război cu mine/contramine.

WDMMW a acordat Rusiei un True Value Rating de 242,3 și a spus că are un echilibru de forță „bun”.

Armata Rusiei a suferit unele pierderi majore de echipamente în timpul invaziei Ucrainei, dar marina sa nu a jucat un rol major, păstrându-și flota în mare parte intactă.

O pierdere semnificativă a fost ”Moscva”, nava amiral din Marea Neagră, care a fost eliminată într-o lovitură cu rachete ucrainene .

2: China

China, o putere navală în creștere, a avut cea mai mare flotă în clasamentul WDMMW, cu 425 de unități active în august 2023.

Avea trei portavioane, 72 de submarine, 48 de distrugătoare, 71 de corvete, 44 de fregate, 49 de nave de combatere a minelor/contramine, 127 de nave de patrulare offshore și 11 nave de asalt amfibie.

Nu are crucișătoare.

Are o vârstă medie a flotei mult mai tânără decât SUA, la 13,8 ani, dar are și mai puține nave la comandă.

WDMMW a acordat Chinei un rating True Value de 318,9.

1: SUA

Marina SUA este considerată cea mai puternică pe care a cunoscut-o lumea vreodată.

WDMMW i-a acordat un True Value Rating de 323,9, fiind cel mai mare scor.

A spus că SUA a obținut un punctaj atât de mare pentru că „prezintă o combinație largă de tipuri de nave de război și submarine, precum și un număr mare de nave militare de transport”.

Marina americană avea un total de 243 de unități active în noiembrie 2022. Dintre care: 11 portavioane, 68 de submarine, 22 de crucișătoare, 70 de distrugătoare, 21 de corvete, opt nave de război mină/contramine, 10 nave de patrulare offshore și 33 de nave de asalt amfibie.

Nu are fregate.

WDMMW a spus că SUA are un echilibru „bun” în ceea ce privește tipurile de active, iar vârsta medie a flotei este de 23,3 ani.

De asemenea, a menționat că SUA au mult mai multe unități la comandă, 67, semn că „încearcă să țină pasul cu rivalul global China”. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.