25.4 C
București
duminică, mai 26, 2024

Ucraina ar putea fi înfrântă de Rusia în 2024. General: ”Dacă simt că nu mai pot câștiga oamenii nu vor mai lupta”

Fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune din Marea Britanie a avertizat că Ucraina ar putea fi înfrântă de Rusia în 2024, scrie BBC.

Generalul Sir Richard Barrons a declarat pentru BBC că există „un risc serios” ca Ucraina să piardă războiul din acest an.

Motivul, spune el, este „pentru că Ucraina poate ajunge să simtă că nu poate câștiga”.

„Și când se ajunge la acel punct, de ce vor mai vrea oamenii să lupte și să moară, doar pentru a se apăra neapărat?”

Ucraina nu este încă în acel moment.

Dar forțele sale sunt extrem de scăzute în ceea ce privește muniția, trupele și apărarea antiaeriană. Contraofensiva sa mult-anunțată de anul trecut nu a reușit să-i alunge pe ruși de pe terenul pe care l-au capturat, iar acum Moscova se pregătește pentru o ofensivă de vară.

Deci, cum va arăta și care sunt obiectivele sale strategice probabile?

„Forma ofensivei ruse care va veni este destul de clară”, spune generalul Barrons.

„Vedem că Rusia bate în prima linie, folosind un avantaj de cinci la unu în artilerie, muniție și un surplus de oameni întăriți prin folosirea de arme noi”.

Acestea includ bomba FAB, o „bombă mută” adaptată epocii sovietice, echipată cu aripioare, ghidaj GPS și 1500 kg de exploziv puternic, care face ravagii în apărarea ucraineană.

„La un moment dat în această vară,” spune generalul Barrons, „ne așteptăm să vedem o ofensivă rusă majoră, cu intenția de a face mai mult decât să spargăm cu mici câștiguri pentru a încerca, probabil, să depășească liniile ucrainene.

„Și dacă se întâmplă acest lucru, am risca ca forțele ruse să pătrundă și apoi să exploateze zone din Ucraina unde forțele armate ucrainene nu le pot opri”.

Dar unde?

Anul trecut, rușii știau exact unde era probabil să atace Ucraina – din direcția Zaporojie, spre sud, spre Marea Azov. Ei au planificat în consecință defensive și au tocit cu succes avansul Ucrainei.

Acum cizma este pe celălalt picior, în timp ce Rusia își adună trupele și face Kievul să ghicească unde va ataca în continuare.

„Una dintre provocările pe care le au ucrainenii”, spune dr. Jack Watling, cercetător principal în domeniul războiului terestru la thinktank Whitehall, Institutul Regal al Serviciilor Unite (Rusi), „este că rușii pot alege unde își angajează forțele.

„Este o linie de front foarte lungă, iar ucrainenii trebuie să poată apăra totul”.

Ceea ce, desigur, nu pot.

„Armata ucraineană va pierde teren”, spune dr. Watling. „Întrebarea este: cât de mult și care centre de populație vor fi afectate?”

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.