12.6 C
București
luni, aprilie 22, 2024

UE a pus tunurile pe Big Tech. Ce se modifică începând de astăzi pe cele mai mari platforme de social media

Oamenii din Uniunea Europeană care încadrează 27 de națiuni pot modifica, începând de vineri, o parte din ceea ce apare atunci când caută, derulează și distribuie pe cele mai mari platforme de social media precum TikTok și Facebook, scrie AP.

Acest lucru se datorează faptului că companiile Big Tech, majoritatea cu sediul central în SUA, sunt acum supuse unui nou set de reglementări digitale UE

Legea privind serviciile digitale își propune să protejeze utilizatorii europeni atunci când vine vorba de confidențialitate, transparență și eliminarea conținutului dăunător sau ilegal.

Iată cinci lucruri care se vor schimba atunci când vă conectați:

Puteți dezactiva videoclipile recomandate de AI

Sistemele automate de recomandare decid, pe baza profilurilor oamenilor, ce văd în feedurile lor. Acestea pot fi dezactivate.

Meta, proprietarul Facebook și Instagram, a spus că utilizatorii pot renunța la sistemele sale de clasare și recomandare prin inteligență artificială care determină ce rezultate vor afișa. În schimb, oamenii pot alege să vizualizeze conținutul numai de la persoanele pe care le urmăresc, începând cu cele mai noi postări.

Rezultatele căutării se vor baza doar pe cuvintele pe care le tastează, nu se vor personaliza pe baza activității și intereselor anterioare ale unui utilizator, a spus Meta Președintele Global Affairs, Nick Clegg, într-o postare pe blog.

Pe TikTok, în loc să fie afișate videoclipuri bazate pe ceea ce utilizatorii au văzut anterior, feedul „Pentru tine” va difuza videoclipuri populare din zona lor și din întreaga lume.

Dezactivarea sistemelor de recomandare înseamnă, de asemenea, că feedurile „Urmărire” și „Prieteni” ale platformei de partajare video vor afișa postările din conturile pe care utilizatorii le urmăresc în ordine cronologică.

Va fi mai ușor să marchezi conținut dăunător

Utilizatorilor ar trebui să le fie mai ușor să raporteze o postare, un videoclip sau un comentariu care încalcă legea sau încalcă regulile unei platforme, astfel încât să poată fi revizuit și eliminat dacă este necesar.

TikTok a început să ofere utilizatorilor o „opțiune suplimentară de raportare” pentru conținut, inclusiv publicitate, pe care ei îl consideră ilegal. 

Pentru a identifica problema, oamenii pot alege dintre categorii precum discursul instigator la ură și hărțuirea, sinuciderea și autovătămarea, dezinformarea sau fraudele și escrocheria.

Vom ști de ce ne-a fost ștearsă o postare

UE dorește ca platformele să fie mai transparente cu privire la modul în care funcționează.

Deci, TikTok spune că utilizatorii europeni vor obține mai multe informații „despre o gamă mai largă de decizii de moderare a conținutului”.

„De exemplu, dacă decidem că un videoclip nu este eligibil pentru recomandare, deoarece conține afirmații neverificate despre o alegere care este încă în desfășurare, vom informa utilizatorii”, a spus TikTok. 

„Vom împărtăși, de asemenea, mai multe detalii despre aceste decizii, inclusiv dacă acțiunea a fost luată de tehnologia automată și vom explica modul în care atât creatorii de conținut, cât și cei care depun un raport pot contesta o decizie.”

Google a spus că „extinde sfera” rapoartelor sale de transparență oferind mai multe informații despre modul în care gestionează moderarea conținutului pentru mai multe dintre serviciile sale, inclusiv Căutare, Hărți, Cumpărături și Magazin Play, fără a oferi mai multe detalii.

Puteți raporta produse false

DSA nu se referă doar la controlul conținutului. De asemenea, are scopul de a opri fluxul de genți Gucci contrafăcute, adidași Nike piratați și alte bunuri suspecte.

Amazon spune că a înființat un nou canal pentru raportarea produselor și conținutului ilegal suspectat și oferă, de asemenea, mai multe informații disponibile public despre comercianții terți.

Gigantul de retail online a spus că investește „în mod semnificativ în protejarea magazinului nostru de actorii răi, conținutul ilegal și în crearea unei experiențe de cumpărături de încredere. Ne-am construit pe această bază solidă pentru conformitatea DSA.”

Copiii nu vor targhetați cu anunțuri digitale

Bruxelles-ul vrea să reprime reclamele digitale adresate copiilor din cauza preocupărilor legate de confidențialitate și manipulare. Unele platforme au început deja să se înăsprească regulile înainte de termenul limită de vineri, chiar și dincolo de Europa.

TikTok a declarat în iulie că restricționează tipurile de date folosite pentru a afișa reclame adolescenților. Utilizatorii care au între 13 și 17 ani în UE, plus Marea Britanie, Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein nu mai văd reclame „pe baza activităților lor pe sau în afara TikTok”.

Se procedează la fel și în SUA pentru tinerii cu vârsta între 13 și 15 ani .

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.