22.8 C
București
duminică, iunie 16, 2024

UE este pregătită pentru o ascensiune în extrema dreaptă. Ceea ce contează este respingerea unui „supergrup” extremist

În toată Europa, partidele național-conservatoare și de extremă dreapta sunt acum la guvernare în 5 din cele 27 de state membre ale UE: Croația, Republica Cehă, Finlanda, Ungaria, Italia și Slovacia.

În Suedia, un partid de extremă dreapta susține o altă coaliție de dreapta în schimbul unor concesii politice privind imigrația și ordinea publică.

În Țările de Jos, partidul de extremă dreaptă Libertate al lui Geert Wilders a încheiat un acord pentru formarea următorului guvern.

Alegerile din toamnă din Austria par sigur că vor da o coaliție condusă de extrema-dreapta FPÖ.

În Franța, Mitingul Național (RN) al lui Marine Le Pen conduce sondajele, în timp ce Alternative für Deutschland (AfD) este pe locul doi în Germania, deasupra tuturor celor trei partide de guvernământ.

Eșecurile pentru partidele de extremă dreapta și național-conservatoare la alegerile din Spania și Polonia de anul trecut arată că progresul nu este neapărat într-un singur sens.

Dar tendința predominantă pare clară.

Cordonul sanitar zdrobit

La nivelul UE, o „mare coaliție mainstream” de partide de centru-dreapta, centru-stânga și liberale a deținut întotdeauna o majoritate absolută a locurilor în parlament, menținând – mai mult sau mai puțin – un cordon sanitar în jurul extremei drepte.

Sondajele sugerează că de data aceasta în jurul centrului se va păstra majoritatea sa, deși într-o formă redusă.

Împreună, partidele de extremă dreapta ar trebui să returneze o cincime sau mai mult din cei 720 de europarlamentari ai adunării – departe de a fi suficient, teoretic, pentru a-și impune voința.

Dar analiștii și observatorii sunt de acord că, pentru prima dată, partidele național-conservatoare și de extremă-dreapta din Europa vor putea exercita o influență reală asupra agendei de politică a UE: acel cordon sanitar se destramă rapid.

„Dinamica va fi foarte diferită”, a spus un înalt diplomat al UE.

„Părți din dreapta tare urmăresc în mod clar să-și maximizeze influența prin colaborare, mai degrabă decât luptând. Și în mod clar, părți ale mainstream-ului sunt foarte deschise la asta”.

Acest lucru ar putea avea un impact semnificativ asupra agendei politice a UE, în special în domeniile în care pozițiile extreme de dreapta au cea mai mare influență: imigrația, acțiunea climatică, extinderea, reforma instituțională, identitatea culturală și, eventual, statul de drept.

Situația ar fi mai alarmantă dacă extrema dreaptă nu ar fi împărțită în mai multe clanuri, de acord asupra unor probleme, dar puternic divizată asupra altora, unele ancorate în grupuri parlamentare rivale, dar altele fără adăpost politic.

Un „supergrup” de extremă dreaptă

Majoritatea partidelor de extremă dreapta din Europa vor să reducă autoritatea UE, să reducă imigrația și să amâne acordul verde. D

Dincolo de asta, totuși, ei sunt în conflict: unele sunt critice pentru UE, dar în mare parte constructive; altele sunt fundamental anti-UE și foarte obstructive.

Unii, în principal din grupul național-conservator al Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), care este condus de premierul Italiei, Giorgia Meloni, sunt ferm pro-Kiev; alții, din grupul Identity and Democracy (ID) al lui Le Pen, sunt prietenoși cu Moscova.

Mai mult, inclusiv AfD – exclus din ID pentru că este prea extremă – și Fidesz-ul lui Viktor Orbán, nu aparțin niciunuia.

Un fel de reconfigurare, care poate implica aderarea Fidesz la ECR și formarea unui nou grup în jurul AfD la dreapta ID, pare inevitabil.

Un „supergrup” de extremă dreaptă care reunește toate sau chiar multe dintre facțiuni, așa cum i-a sugerat lui Meloni – Le Pen și salutat de Orbán, pare inevitabil.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.