Un alt record climatic, doborât. Antarcticii îi lipsește o cantitate de gheață la fel de mare ca dimensiunea Argentinei

0
108

Pe măsură ce emisfera nordică se topește sub un val de căldură record, mult mai la sud, în adâncul iernii, un alt record climatic terifiant este doborât. 

Gheața din Antarctica a scăzut la minime fără precedent în această perioadă a anului, scrie CNN.

În fiecare an, gheața din Antarctica se micșorează la cele mai scăzute niveluri spre sfârșitul lunii februarie, în timpul verii. Gheața se acumulează apoi din nou peste iarnă.

Dar anul acesta oamenii de știință au observat ceva diferit.

Gheața nu a revenit la nivelurile așteptate. De fapt, este la cele mai scăzute niveluri pentru această perioadă a anului de când înregistrările au început acum 45 de ani. Gheața este cu aproximativ 1,6 milioane de kilometri pătrați sub nivelul record anterior stabilit în 2022, conform datelor de la Centrul Național de Date despre Zăpadă și Gheață (NSIDC).

La mijlocul lunii iulie, gheața din Antarctica era cu 2,6 milioane de kilometri pătrați sub media din 1981 până în 2010. Aceasta este o zonă aproape la fel de mare ca dimensiunea continentală a Argentinei.

„Jocul s-a schimbat”

Fenomenul a fost descris de unii oameni de știință ca fiind excepțional – ceva atât de rar, încât șansele sunt că se întâmplă doar o dată la milioane de ani.

Dar Ted Scambos, un glaciolog la Universitatea din Colorado Boulder, a spus că „Jocul s-a schimbat”„Nu are sens să vorbim despre ce era înainte, datele ne spun clar că sistemul s-a schimbat.”

Oamenii de știință se luptă acum să-și dea seama de ce.

Antarctica este un continent îndepărtat, complexSpre deosebire de Arctica, unde gheața este pe o traiectorie descendentă constantă pe măsură ce criza climatică se accelerează, gheața de mare din Antarctica a oscilat de la maxime record la minime record în ultimele câteva decenii, îngreunând misiunea oamenilor de știință de a înțeleage cum reacționează la încălzirea globală.

Dar din 2016, oamenii de știință au început să observe o tendință de scădere abruptă. În timp ce variabilitatea naturală a climei afectează gheața de mare, mulți oameni de știință spun că schimbările climatice ar putea fi un factor major pentru dispariția gheții.

„Sistemul antarctic a fost întotdeauna foarte variabil”, a spus Scambos. „Acest nivel [actual] de variație, totuși, este atât de extrem încât ceva radical sa schimbat în ultimii doi ani, dar mai ales în acest an, în comparație cu toți anii precedenți”.

Mai mulți factori contribuie la topirea gheții de mare, a spus Scambos, inclusiv puterea vântului de vest din jurul Antarcticii, care are legătură direct cu încălzire a planetei.

„Temperaturile mai calde ale oceanelor sunt de asemenea vinovate de fenomenul extrem din Antarctica”, a spus Scambos.

La sfârșitul lunii februarie a acestui an, gheața din Antarctica a atins cea mai mică întindere de când au început înregistrările.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.