19 C
București
duminică, iunie 16, 2024

Ungaria şi Turcia vor aborda în toamnă intrarea Suediei în NATO. Guvernul ungar amână de aproape un an intrarea Suediei

Parlamentele Ungariei şi Turciei vor aborda separat, în toamnă, chestiunea referitoare la ratificarea intrării Suediei în NATO, a anunţat duminică ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, transmite EFE.

Szijjarto a subliniat că această problemă a fost discutată de premierul Ungariei, ultranaţionalistul Viktor Orban, cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, într-o întâlnire desfăşurată duminică la sediul guvernului ungar din Budapesta.

Szijjarto, care a informat despre rezultatul acelei întâlniri într-un mesaj video postat pe contul său de Facebook, a comentat că membrii celor două guverne vor continua să fie în contact pentru a discuta problema Suediei şi „se vor informa reciproc despre respectivele proceduri parlamentare”.

Turcia şi Ungaria sunt singurele ţări din NATO care nu au ratificat până acum aderarea Suediei, deşi au făcut-o în cazul Finlandei.

Ambele naţiuni scandinave au decis să renunţe la neutralitate şi să intre în alianţa nord-atlantică după invazia rusă din Ucraina.

„La fel ca Parlamentul Ungariei, şi Parlamentul Turciei se va întruni în toamnă, după vacanţa de vară, când va decide la ce dată ar putea fi pusă pe ordinea de zi problema ratificării intrării Suediei (în NATO)”, a declarat Szijjarto.

Guvernul ungar amână de aproape un an ratificarea intrării Suediei în NATO

Guvernul ungar amână de aproape un an ratificarea intrării Suediei în NATO din diverse motive.

În iulie, Szijjarto dădea asigurări că ratificarea de către ţara sa a intrării Suediei în NATO este doar „o chestiune tehnică”.

Orban şi Erdogan nu au informat presa despre întâlnire, deşi cu puţin timp înainte ca aceasta să aibă loc Orban a publicat o scurtă declaraţie pe Facebook în care sublinia că „Ungaria şi Turcia sunt parteneri strategici”.

Erdogan a sosit duminică la Budapesta pentru o vizită de o zi, însoţit de mai mulţi miniştri. Înainte de a-l întâlni pe Orban, preşedintele turc s-a reunit cu ministrul ungar pentru afaceri europene, Janos Boka.

Potrivit lui Szijjarto, preşedintele Turciei va vizita din nou Budapesta la 18 decembrie, când se va întruni „Consiliul Strategic” format din miniştri din cele două ţări.

Oraban și ”dictatorii din Est”

Între timp, partidul liberal şi de opoziţie Momentum a protestat împotriva vizitei lui Erdogan, plasând un panou publicitar pe presupusul traseu al preşedintelui turc, în apropiere de sediul guvernului ungar, numind vizita acestuia „o ruşine”.

„Orban poate căuta prietenia dictatorilor din Est, dar locul ţării noastre este – şi va continua să fie – în comunitatea şi în sistemul de valori europene”
, a afirmat partidul Momentum.

Ungaria va cumpăra din Turcia 275 de milioane de metri cubi de gaz în 2024.

Compania energetică ungară MVM va cumpăra anul viitor 275 de milioane de metri cubi de gaz de la compania turcă Botas, a anunţat duminică Peter Szijjarto, care a adăugat că acordul a fost finalizat în timpul vizitei lui Erdogan la Budapesta.

„Cooperarea noastră în domeniul energiei a intrat într-o nouă dimensiune. Am reuşit să finalizăm acordul dintre companiile de energie MVM (din Ungaria) şi Botas (din Turcia) privind achiziţia a 275 de milioane de metri cubi de gaze în 2024”, a spus ministrul ungar, comentând că sunt aşteptate noi negocieri care ar putea modifica volumul achiziţionat.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.