19 C
București
duminică, iunie 16, 2024

Uniunea Europeană NU interzice centralele de apartament: clarificări de la Comisia Europeană pentru combaterea dezinformării

Uniunea Europeană NU intenționează să interzică cazanele sau sistemele de încălzire pe bază de combustibili fosili, cum ar fi centralele, boilerele sau încălzitoarele.

UE se concentrează pe implementarea unor măsuri de reducere a emisiilor de carbon din clădiri, vizând îmbunătățirea eficienței energetice și oferind totodată beneficii economice și de mediu consumatorilor, a transmis Comisia Europeană.

În 2020, Comisia a prezentat Strategia privind valul de renovări ale clădirilor ca parte a Pactului verde european iar revizuirea Directivei privind performanţa energetică a clădirilor este o iniţiativă-cheie.

Recent Parlamentul European a adoptat prevederile convenite cu Consiliul care vor contribui la reducerea consumului de energie şi a emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul clădirilor, mai spune sursa citată.

Dispoziţiile Directivei privind performanţa energetică a clădirilor vor sprijini astfel eforturile UE de a scădea emisiile de carbon în Uniunea Europeană. 

Acesta aduce beneficii concrete cetăţenilor în contextul Pactului Verde European prin:

– îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor, acasă şi la locul de muncă c

– creşterea comfortului locuintelor şi reducerea facturilor la energie. 

Concret, Directiva privind performanţa energetică a clădirilor convenită de Parlamentul European şi statele membre ale UE prevede eliminarea treptată până în 2040 a cazanelor/sistemelor de încălzire alimentate cu combustibili fosili. Prin urmare, nu se interzic sistemele de încălzire pe gaz din clădirile existente.

După intrarea în vigoare a directivei, guvernele vor avea posibilitatea de a elimina treptat anumite dispozitive de încălzire pe baza emisiilor acestora, a tipului de combustibil utilizat sau a ponderii minime a energiei din surse regenerabile folosite. 

În plus, guvernele vor trebui să stabilească măsuri specifice pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizaţi pentru încălzire şi răcire până în 2040. 

Directivele UE lasă guvernelor naţionale flexibilitate în ceea ce priveşte îndeplinirea de către acestea a aspiraţiilor şi a obiectivelor generale agreate. Legislaţia este concepută astfel încât să ţină seama de toate particularităţile naţionale ale parcului imobiliar şi ale mixului energetic din fiecare ţară.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.