9.3 C
București
marți, aprilie 23, 2024

Vânzările de șampanie sunt în plină expansiune. Dar gustul său s-ar putea schimba în curând pentru totdeauna

Șampania a fost un semn distinctiv al sărbătorilor și al vieții de lux timp de secole. 

Dar temperaturile în creștere din Europa și vremea din ce în ce mai volatilă stârnesc temeri că regiunea Champagne a Franței ar putea deveni nepotrivită pentru producția sa, scrie CNBC.

Peste 325 de milioane de sticle de șampanie au fost expediate din Champagne în 2022, depășind pentru prima dată vânzări de 6 miliarde de euro (6,6 miliarde de dolari), potrivit asociației comerciale de șampanie Comité Champagne. Cele mai mari piețe sunt SUA, Marea Britanie și Japonia.

Comitetul a sugerat o „perspectivă prudentă” pentru 2023, deși a spus că cultivatorii și cramele din Champagne „rămân încrezători în sănătatea de bază a afacerii lor”.

Cu toate acestea, clima pune la îndoială viitorul băuturii – cramele de șampanie vor trebui să se adapteze pentru a supraviețui, iar aroma șampaniei s-ar putea schimba pe parcurs.

Struguri arși de soare, arome deteriorate

Expunerea regiunii Champagne la riscurile fizice cauzate de secetă se va tripla până în anii 2050, conform raportului S&P Global Sustainable1, punând probleme serioase pentru podgorii.

Raportul punctează regiunile pe o scară de la 1 la 100, unde un scor de 100 reprezintă expunerea maximă la risc. Acesta a spus că riscul de secetă în Champagne va crește de la nivelul actual de 16 la 43 până în anii 2050, apoi se va dubla la 88 până în anii 2090 – dacă nu se vor aduce modificări politicilor climatice actuale.

Seceta nu este singurul factor care poate împiedica producția. Vremea este din ce în ce mai imprevizibilă, incendiile, inundațiile și înghețurile devenind mai frecvente în ultimii ani.

Chiar dacă strugurii sunt încă capabili să crească într-un climat în schimbare, condițiile pot modifica dezvoltarea fructului și pot provoca daune.

„[Dacă strugurii] sunt expuși la razele UV prea extreme, atunci vor primi echivalentul arsurilor noastre solare și asta practic va … deteriora aroma”, a declarat Matt Hodgson, fondatorul retailerului englez de vinuri Grape Britannia, pentru CNBC.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.