26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

Victorie istorică în lupta împotriva schimbărilor climatice: Verdictul din Elveția s-ar putea răspândi în întreaga Europă

Cea mai înaltă instanță europeană pentru drepturile omului a hotărât marți că țările trebuie să-și protejeze mai bine oamenii de consecințele schimbărilor climatice.

Hotărârea vine după ce un grup de femei din Elveția a câștigat un process împotriva guvernului lor într-o decizie de referință care ar putea avea implicații pe întreg continentul.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins alte două cazuri similare din motive procedurale – unul de mare profil adus de tinerii portughezi și altul de un primar francez care a încercat să forțeze guvernele să reducă emisiile de gaze cu efect de seră.

Dar cazul elvețian, totuși, creează un precedent legal în cele 46 de state membre ale Consiliului Europei împotriva cărora vor fi judecate viitoarele procese.

„Acesta este un punct de cotitură”, a spus Corina Heri, expert în litigii privind schimbările climatice la Universitatea din Zurich.

Deși activiștii au avut succes în procese în proceduri interne, aceasta a fost prima dată când o instanță internațională s-a pronunțat asupra schimbărilor climatice – și prima decizie care confirmă că țările au obligația de a proteja oamenii de efectele acesteia, potrivit lui Heri.

Ușa este deschisă

Ea a spus că va deschide ușa către mai multe provocări legale în țările care sunt membre ale Consiliului Europei, care include cele 27 de națiuni UE, precum și multe altele, din Marea Britanie până în Turcia.

„Cel mai important lucru este că instanța a spus în cazul femeilor elvețiene că guvernele trebuie să-și reducă mai mult emisiile pentru a proteja drepturile omului”, a declarat Sofia Oliveira, în vârstă de 19 ani, una dintre reclamanții portughezi.

 „Victoria lor este o victorie și pentru noi și o victorie pentru toată lumea!”

Instanța – care nu are legătură cu Uniunea Europeană – a decis că Elveția „nu și-a îndeplinit obligațiile” de a combate schimbările climatice și de a îndeplini obiectivele de emisii.

Aceasta, a spus instanța, a fost o încălcare a drepturilor femeilor, menționând că Convenția Europeană a Drepturilor Omului garantează oamenilor „protecție efectivă de către autoritățile statului de efectele negative grave ale schimbărilor climatice asupra vieții, sănătății, bunăstării și calității acestora. de viață.”

Un grup numit Senior Women for Climate Protection, a căror vârstă medie este de 74 de ani, a susținut că acestea au fost afectate în special, deoarece femeile în vârstă sunt cele mai vulnerabile la căldura extremă care devine din ce în ce mai frecventă .

„Instanța ne-a recunoscut dreptul fundamental la un climat sănătos și ca țara noastră să facă ceea ce nu a făcut până acum: adică să luăm măsuri ambițioase pentru a ne proteja sănătatea și a proteja viitorul tuturor”, a declarat Anne Mahrer, membru. a grupului.

Elveția a spus că va studia decizia pentru a vedea ce pași ar fi necesari.

„Trebuie, cu bună-credință, să punem în aplicare și să executăm hotărârea”, a declarat Alain Chablais, care a reprezentat țara la audierile de anul trecut, pentru The Associated Press.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.